- Valentin Mircea, Șeful Corpului de Control al Primului ministru: “Într-o ierarhie a priorităților Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieței, în orice domeniu sunt de prioritate zero, ceea ce crește miza și stresul pentru cei care sunt în investigație”
Companiile Romgaz, Transgaz și OMV Petrom sunt investigate de Comisia Europeană, într-o anchetă ce constituie o premieră pentru România, pe care Guvernul o urmărește cu maximă preocupare. Situație confirmată de Șeful Corpului de Control al premierului, Valentin Mircea, care vorbește despre această investigație a Comisiei Europene pe piața gazelor din România, catalogând-o ca fiind “extrem de serioasă”. Totodată, el califică acuzațiile aduse celor trei companii investigate, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, de blocare a vânzărilor de gaze pe piața internă a Uniunii Europene, ca fiind “foarte grave în ochii Comisiei”.
„Este o situație cât se poate de serioasă. Nu este de ici, de colo, să vină Comisia Europeană pentru prima dată într-o inspecție inopinată în România, deci cu siguranță au existat indicii, altfel nu s-ar fi făcut această deplasare”, a declarant Valentin Mircea, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, citat de Agerpres.
Referitor la acuzațiile care planează asupra celor trei companii, de blocare a vânzărilor către piața internă a Uniunii Europene, oficialul Guvernului remarcă: “Nu se mai numește export, ci vânzări intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanță. Deci, într-o ierarhie a priorităților Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieței, în orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero întotdeauna, ceea ce crește miza și stresul pentru cei care sunt în investigație”.
O evaluare preliminară a Comsiei Europene este așteptată în câteva luni. În opinia lui Mircea, este de preferat o soluționare amiabilă a cazului cu Comisia Europeană.
Că investigația CE este foarte serioasă o dovedește și preocuparea șefilor de la Transgaz și Romgaz de a căuta avocați specializați pentru potențiale diferende urmare a controlului. Acționarii ambelor companii sunt solicitați să aprobe achiziționarea servicii de consultanță, asistență și de reprezentare juridică externă, de specialitate.
Într-un Referat al conducerii Transgaz se precizează că după 3 zile de inspecție inopinată a Direcției Concurență a Comisiei Europene la sediile din Mediaș și București, inspectorii UE au selectat date/documente stocate pe 3 DVD-uri din care un DVD a fost lăsat la sediul societății și s-a semnat lista datelor selectate cu relevanță pentru inspectorii UE raportat la obiectul acțiunii de inspecție.
Invocând complexitatea juridico-economică a acțiunii de investigație, directorul general al Transgaz, Petru Văduva, a cerut în mod expres să beneficieze de servicii de consultanță, asistență și reprezentare a unei firme de avocatură cu experiență în litigii cu instituții ale CE și Consiliului Concurenței.
Într-o acțiune fără precedent în România, inspectorii DG Competition însoțiți de reprezentanți ai Consiliului Concurenței au fost, la începutul lunii iunie, în control la trei dintre marile companii din sectorul gazelor naturale, printre care și Romgaz. Aceștia au investigat potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedica exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE.
„Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.