Ion Lungu, AFEER: Tranzacțiile extrabursiere sunt premise fără nicio restricție. Regulamentul UE 943 și Directiva 944 trebuie citite împreună

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ion Lungu, AFEER: Tranzacțiile extrabursiere sunt premise fără nicio restricție. Regulamentul UE 943 și Directiva 944 trebuie citite împreună
  • AFEER, implicare activă la dezbaterile din Parlament pentru modificarea Legii 123

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România se implică activ, cu propuneri concrete, la dezbaterile pentru modificarea Legii 123 din cadrul Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, programate să înceapă în această săptămână, potrivit unui comunicat al Asociației.

“AFEER a militat în permanență pentru reintroducerea contractelor bilaterale directe, interzise de actuala legislație. Considerăm că interpretarea corectă a Regulamentului UE 943 și Directivei 944, care trebuie citite împreună, este aceea că tranzacțiile extrabursiere sunt premise fără nicio restricție”, susține Dl Ion Lungu, Președintele Asociației, exprimându-și convingerea că dezbaterile la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților vor fi constructive și vor contribui la o proiectare optimă a cadrului de reglementare.

Contractele bilaterale directe sunt permise în România de la 1 ianuarie 2020 de când este în vigoare Regulamentul UE 2019/943 privind piața internă de energie electrică. ANRE a stabilit, la finele anului trecut, noi  reguli pe piața energiei. Ordinul ANRE 236/2019, articolul 4, prevede dreptul participanților la piață de a încheia contracte pe piețe nereglementate de energie, adică piețe extrabursiere.

Situația este clară, regulamentul european are prioritate și trebuie aplicat imediat. Cu toate acestea, participanții la piața energiei trebuie să ia în considerare și să respecte prevederile legislației naționale aplicabile, respectiv prevederile art. 23 din Legea 123/2012, potrivit căruia tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu, este recomandarea ANRE.

Astfel, până la modificarea cadrului legislativ național, participanții la piața energiei au dreptul de a încheia anumite tipuri de contracte bilaterale directe înafara piețelor reglementate, și anume:

  • cele prin care se realizează agregarea producătorilor sau a clienților finali;
  • contractele de furnizare pe termen lung;
  • contractele încheiate de producătorii din surse regenerabile cu puterea instalată mai mică de 3 MW.

În data de 20 februarie, ANRE  a pus în consultare publică un nou proiect de ordin privind modificarea, completarea și abrogarea unor dispoziții din sectorul energiei electrice, ce vine cu prevederi de natură să clarifice tipul contractelor care pot fi încheiate negociat.

Contractele de furnizare pe termen lung prevăzute la art. 3 din Regulamentul (UE) 943/2019 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 sunt contractele cu  perioada de livrare mai mare de 1 an, prevede primul articol din proiectul de ordin emis de Autoritate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *