Hidroelectrica și Masdar vor realiza parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România. Joint venture agreement, semnat în Abu Dhabi, în prezența președintelui Iohannis

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica și Masdar vor realiza parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România. Joint venture agreement, semnat în Abu Dhabi, în prezența președintelui Iohannis

Hidroelectrica și Masdar vor realiza – împreună – parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în România. În cadrul unei ceremonii desfășurate luni, 20 martie 2023, în capitala Emiratelor Arabe Unite – Abu Dhabi, reprezentanții Hidroelectrica și ai Masdar au semnat un joint venture agreement care angajează cele două companii într-un demers investițional comun ce are ca scop realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în țara noastră.

Evenimentul a fost girat de prezența președintelui României, dl Klaus Iohannis, a ministrului energiei, dl Virgil Popescu, și a omologului său din UAE, alături de numeroși înalți oficiali din ambele state.

Sursă foto: pagină de facebook a ministrului Virgil Popescu

”Parafarea de către Hidroelectrica și Masdar a unuia dintre cele mai importante acorduri de joint venture destinate investițiilor energetice din țara noastră arată hotărârea în ceea ce privește realizarea de investiții și, în același timp, atestă deschiderea statului român și a companiilor românești pentru colaborări serioase, cu parteneri puternici. Experiența în dezvoltarea și construcția capacităților de energie regenerabilă, puterea financiară a Masdar, combinată cu expertiza locală a Hidroelectrica și resursele proprii ale companiei pot revoluționa atât ritmul de dezvoltare, cât și dimensiunea investițiilor din țara noastră.

Împreună cu Masdar, vizam investiții în zona tehnologiilor fotovoltaice plutitoare și eoliene offshore, zona de maximă expertiză a partenerului nostru și, în același timp, zona noastră de maxim interes asumată prin planurile strategice de dezvoltare ale companiei”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Masdar este unul dintre cei mai  importanți jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de țări și cu o experiență de 16 ani în dezvoltarea și construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile, și are un portofoliu de 23 GW instalați.

Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară și eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din țara noastră, având o cota de piață de cca. 28%, realizată cu o producție medie anuală de 15,7 TWh livrați în rețea. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie românească, având un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. La toate acestea se adaugă parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a semnat alături de E.S. Suhail Mohamed Al Mazrouei, ministrul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite, un memorandum de înțelegere în domeniul energiei care deschide noi căi de cooperare pentru producția de energie regenerabilă, gaze naturale, energie nucleară, eficiență energetică și hidrogen.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *