Kazahii de la Rompetrol, audiați la DIICOT: “Devenim o victimă colaterală. Tranzacția cu grupul chinez CEFC este făcută, dar factorii externi o pot întrerupe!”

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Kazahii de la Rompetrol, audiați la DIICOT: “Devenim o victimă colaterală. Tranzacția cu grupul chinez CEFC este făcută, dar factorii externi o pot întrerupe!”

Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMGI:

  • „Nu au fost aplicate măsuri de către DIICOT care ar putea perturba activitatea companiei, care este stabilă și decurge normal”
  • „Investițiile noastre sunt protejate conform legislației internaționale. Sperăm că nu vor acțiuni care să anuleze înțelegeri existente”

Zhangulov

A doua zi după anunțul investigației DIICOT, reprezentanții KMG International au fost la audieri în cursul dimineții, după care și-au prezentat poziția în cadrul unei conferințe de presă. Companiile KazMunayGas, Oilfield Business Solutions și S.C. Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca părți responsabile civilmente în dosarul Rompetrol, iar reprezentanții acestora au dat declarații, astăzi, la DIICOT. “Am avut discuții cu reprezentanții DIICOTazi dimineață. Nu au fost aplicate măsuri de către DIICOT care ar putea perturba activitatea companiei, care este stabilă și decurge normal. Este o surpriză pentru noi. Autoritățile au avut nevoie de 12 ani pentru a ridica acest caz! De ce? Nu avem răspuns la această întrebare”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG International.

Reprezentanții companiei susțin că au aflat de investigația DIICOT în urmă cu o lună, “pe 16 sau 17 martie”, când au solicitat explicații și și-au exprimat dorința de “comunicare sănătoasă’ cu procurorii DIICOT. “Ieri am fost informați oficial  că suntem părți responsabile civilmente în acest dosar. Nu putem comenta asupra aspectelor juridice. Abia am primit documentele, le analizăm”, a spus Zhangulov.

Apreciind că situația are un impact negativ asupra climatului investițional în România, oficialii KMGI susțin că, “în mod normal”, investigația DIICOT nu ar trebui să împiedice finalizarea tranzacției cu grupul chinez CEFC .

“Devenim o victimă colaterală. Din punctul de vedere al angajamentelor este o tranzacţie făcută, dar factorii externi o pot întrerupe”, a apreciat Azamat Zhangulov, neprecizând când s-ar putea finaliza tranzacția cu compania chinează.

Oficialul KMGI a mai transmis un mesaj autorităților române: “Investițiile noastre sunt protejate conform legislației internaționale. Sperăm că nu vor acțiuni care să anuleze înțelegeri existente”.

Ministrul Grigorescu: „Vrem şi noi să se tranşeze aceste lucruri, cred că este bine-venit acest exerciţiu de clarificare

Ministrul Energiei susține că a transmis către DIICOT documentele necesare în ancheta Rompetrol. „Am transmis documente necesare şi vom continua să facem acest lucru, am demarat procedurile necesare pentru punerea în operă a investigaţiei astfel încât statul să-şi protejeze interesele“, a declarat Victor Grigorescu. „Vrem şi noi să se tranşeze aceste lucruri, cred că este bine-venit acest exerciţiu de clarificare. Consider că nu e singurul caz, sunt convins că veţi mai auzi de alte şi alte cazuri care vor trebui analizate de organele de cercetare“, a mai spus acesta.

Ministerul Energiei și-a făcut datoria, debolcând activitatea comisiei care are ca scop recuperarea datoriei de la Rompetrol, susține Grigorescu„Nu m-aș pronunța acum asupra istoriei acestui aranjament complicat care privește privatizarea Rompetrol, mai ales în contextul în care avem, în momentul ăsta, pe masă, o investigație de amploare a DIICOT. Ministerul Energiei a făcut ce trebuia să facă, am constituit comisiile respective, am demarat discuțiile și procedurile pentru punerea în operă a înțelegerilor și pentru ca statul român să își protejeze interesele” a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energie


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *