KMG, de 15 ani în România. “Punem Specialiștii în lumină”. Rodica BRĂIESCU, Anca DIACONIȚA și Raluca LAINER, Profesionistele de la Rompetrol Rafinare descriu ultimii 15 ani de activitate: Dezvoltare, provocare și progres

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential KMG, de 15 ani în România. “Punem Specialiștii în lumină”. Rodica BRĂIESCU, Anca DIACONIȚA și Raluca LAINER, Profesionistele de la Rompetrol Rafinare descriu ultimii 15 ani de activitate: Dezvoltare, provocare și progres

 “Succesul oricărei afaceri depinde de oameni cu expertiză care să înțeleagă mecanismele de piață…Industria noastră este într-o continuă transformare, cheia este la specialiști, care pot veni cu input-uri de calitate… Fiecare angajat are un rol important pentru funcționarea optimă și în siguranță a rafinăriei.”

Rompetrol s-a născut în România și de aproape cinci decenii crește, prin oameni și proiecte. Cu brandul Rompetrol, România este cunoscută în 11 țări, aflate pe două continente. În 2007, Rompetrol a devenit marca principală a KazMunayGas Internațional. Anul acesta, KMG aniversează 15 ani de activitate susținută în România, având un țel de dezvoltare continuă, ce include întreg ansamblul de activități ale grupului – de la comercializare și rafinare a petrolului, vânzarea prin rețeaua de benzinarii și trading de produse petroliere în România și țările din regiunea Mării Negre.

Principalele active ale grupului KMG sunt în România: oameni, rafinării, stații și infrastructura necesară. În cadrul KMG, găsești oameni de o valoare intrinsecă, cu povești de viață frumoase, pasionați de meseria lor, ne-a dezvăluit, cu mândrie,  Gina Cruceru, Director Resurse Umane, KMGI, într-un interviu acordat InvesTenergy.

La ceas aniversar, “Punem Oamenii din KMG în lumină”, într-un demers care precede Gala InvesTenergy dedicată specialiștilor în energie.

Astăzi, vă invităm, să cunoaștem împreună trei Doamne puternice,  trei Profesioniste, cu o vastă experiență profesională, care lucrează – cu dedicare și pasiune –  de pe poziții cheie, în cadrul Diviziei Rafinare&Producție a Rompetrol Rafinare (RRC).

Rodica BRĂIESCU, Supply Chain Manager – 38 de ani de activitate

Anca DIACONIȚA, Process Engineering Director – 16 ani de activitate

Raluca LAINER, Production Planning and Optimization Director –  21 ani de activitate

Rodica Brăiescu este Manager Operational Supply Chain, RRC. Răspunde de partea operațională pentru achiziții tiței și materii prime pentru Rafinăria Petromidia. De asemenea, gestionează transferurile de materii prime către Rafinăria Vega, precum și vânzarile produselor din cele două Rafinării ale Grupului.

Lucrez în companie din anul 1984, iar anul acesta pe 6 septembrie, am împlinit 38 de ani de activitate, ne spune – cu mândrie – Rodica Brăiescu.

După 16 ani de lucru în domeniul planificării producției, Anca Diaconița ocupă, în momentul de față, poziția de Director Procese și Inginerie. “Nu este un lucru nou, am avut de-a face cu partea asta pe parcursul celor 16 ani de activitate. În cadrul departamentului, mă ocup cu partea de strategie de dezvoltare a Grupului și, totodată, de menținerea în parametri și calitate a produselor obținute și a instalațiilor. E o funcție-cheie în orice rafinărie”, aflăm de la Anca Diaconița.

Raluca Lainer este Director al Departamentului de Planificare și Optimizare Producție în cadrul companiei Rompetrol Rafinare. Din această poziție, coordonează activitățile de planificare, optimizare a producției și măsurarea performanței, nu doar a celor două rafinării – Petromidia și Vega, cât și a complexului petrochimic. Printre atribuțiile sale se numără stabilirea rețetei optime de țiței, optimizarea funcționarii instalațiilor, optimizarea schimburilor dintre aceste entități, în scopul maximizării marjelor de profit, reducerea costurilor și adaptarea la cerințele pieței.

Raluca Lainer și-a început cariera în cadrul companiei Rompetrol Rafinare, pe platforma industrială Petromidia Năvodari, în anul 2001, deci anul acesta împlinește 21 de ani de activitate. 

Rodica Brăiescu ne prezintă parcursul său profesional. Când am început activitatea, în anul 1984, în rafinărie erau pornite doar o parte din instalații. Am fost repartizată ca inginer stagiar în Secția Aromate și am lucrat 9 ani în rafinărie, dar odată cu schimbările din piață, după 1989, am schimbat direcția către comercial: marketing, vânzări, import materii prime.  Desigur, experiența din producție m-a ajutat mult în toata activitatea mea ulterioară din comercial, pentru că am venit cu un bagaj de cunoștințe tehnice care mi-a oferit o profunzime, o vedere de ansamblu.

Despre perioada în care KMG a devenit acționar, Rodica Brăiescu o consideră “cea mai bună perioadă din istoria Rafinăriei”: “Un acționar puternic a dat stabilitate și forță prin construirea de noi instalații pentru creșterea randamentului de produse albe și obținerea de produse Euro 5. Astăzi, avem cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai reprezentative din regiune. Rafinăria dă forță Grupului KMG International, fiind puternic integrată cu toate subsidiarele din România, Bulgaria, Moldova, Georgia”.

Prezentați, vă rog, activitatea/proiectul reprezentativ în care ați fost implicată de când lucrați în cadrul companiei…

Rodica Brăiescu: ”Am fost aici când s-au pus bazele departamentului de Supply Chain, care a dus la optimizarea activității, prin integrarea aprovizionării de materii prime cu livrările de produse la nivelul Grupului.

Rodica BRĂIESCU

În Supply Chain, cuvântul de ordine este „Acțiune”. Piața este într-o continuă schimbare și doar flexibilitatea, înțelegerea mecanismelor și adaptabilitatea garantează maximizarea profitului.

Toate procesele din supply chain implică cunoașterea și respectarea legislației fiscale și vamale, precum și a legislației în domeniul standardelor de produs, a biocarburanților. Așadar, o complexitate foarte ridicată.

Anca Diaconița: Am fost aici când a luat naștere proiectul „Delfin”, pentru că am început cu „Proiectul 2010” și am văzut cum s-a dezvoltat rafinăria. „Proiectul 2010” te-a aruncat într-o piață nouă pe care nu o cunoșteai până la implementarea pachetului.

Anca DIACONIȚA

Proiectul „Delfin” ne-a ajutat să înțelegem ce se întâmplă și să ne deschidem, să fim noi, să vorbim liber, să putem realiza ceea ce ne propunem, să nu ne fie frică să exprimăm idei noi. „Delfinul” a condus și la un lucru în echipă mult mai bun. Delfinul este un incubator de idei, care a luat naștere în 2014, tocmai în ideea de a strânge oamenii.

Raluca Lainer:  Am fost aici când se discuta și ulterior când s-a validat un mare pachet de investiții: „Pachetul 2010”, care a reprezentat o etapă importantă de dezvoltare în istoria rafinăriei. Sunt mândră că, împreună cu echipa, ne-am implicat într-un proiect cu impact atât de mare la nivel de rafinărie, a fost o mare provocare să contribuim la evaluarea economică a acestui pachet de investiții. Noile instalații au fost configurate într-un model matematic de optimizare a producției, care s-a demonstrat a fi configurația ideală de funcționare a rafinăriei.

Raluca LAINER

În urma implementării acestui pachet, Petromidia a devenit una dintre cele mai performante rafinării. Obiectivele principale au fost creșterea capacității rafinăriei de la 3.5 la 5 mil tone/an, creșterea randamentului de produse albe, valoroase, producerea integrală de carburanți Euro 5 cu un conținut de sulf de max 10 ppm. Toate aceste obiective au fost realizate cu succes.

Care a fost „sursa” de energie pentru dezvoltarea proiectelor în care ați fost implicate în ultimii ani?

Rodica Brăiescu: Sursa de energie vine din iubirea pentru profesie, pentru locul de muncă și echipa din care faci parte, dar și din armonia și echilibrul cu tine însuți și cu ceilalți. Îmi place foarte mult ceea ce fac, consider că este important să vii cu drag la serviciu, să te bucuri că îți întâlnești colegii și să îți faci jobul cât se poate de bine.

Anca Diaconița: Sursa de energie a venit, în primul rând, din partea familiei, pentru că primii ani au fost destul de grei, iar energia vine și din partea oamenilor cu care lucrezi. Dacă lucrezi cu o echipă energică, în dezvoltare, care contribuie la țelurile propuse de tine și cele ale rafinăriei. Pentru că aici suntem o echipă.

Dna Raluca Lainer: Sursa de energie a fost entuziasmul, pasiunea, dorința de a contribui la dezvoltarea unei rafinării performante.

DEZVOLTARE este descrierea într-un cuvânt a ultimilor 15 ani de activitate de către Rodica Brăiescu. PROVOCARE – spune Anca Diaconița. PROGRES – susține Raluca Lainer.

Cât de importanți sunt specialiștii în domeniul în care activați și ce mesaj aveți pentru generațiile viitoare de specialiști?

Rodica Brăiescu: Succesul oricărei afaceri depinde de oameni cu expertiza care să înțeleagă mecanismele de piață; experiența ne arată că rezultatele financiare depind clar de conjunctura pieței. Așa că este nevoie de o echipă puternică, flexibilă, în care expertiza se combină cu energia și exuberanța tinereții.

Rodica Brăiescu le recomandă generațiilor viitoare să aibă încredere în forțele proprii, să învețe zilnic, să-și pună în evidență calitățile și să se dezvolte permanent. Neapărat, să aibă o atitudine pozitivă și optimistă, dar să nu uite să fie competitive.

Anca Diaconița: Specialiștii îi formezi, prin programul de internship, dar din punctul meu de vedere, pentru a deveni specialist în domeniul nostru, e nevoie de mulți ani de experiență. Și consider că, și atunci când ai reușit să ajungi specialist, tot mai ai de învățat.

Industria noastră este într-o continuă transformare, iar noi trebuie să ținem pasul mereu. Iar cheia este la specialiști, care mereu pot veni cu input-uri de calitate.

Raluca Lainer:  Fiecare angajat Rompetrol are un rol important pentru funcționarea optimă și în siguranța a rafinăriei. Specialiștii în domeniul în care activăm sunt foarte importanți, deoarece contribuie cu competențe specifice și idei inovative la dezvoltarea continuă a proceselor tehnologice și a produselor petroliere și petrochimice.

Doresc ca generațiile viitoare de specialiști să mențină o permanentă dorință de dezvoltare, de perfecționare, să fie flexibili, încât să se adapteze la cerințele complexe și volatile ale pieței și tehnologiilor.

Obiectivul dvs. pentru următorii 15 ani…

Rodica Brăiescu: În următoarea perioadă, voi continua să mă implic în dezvoltarea echipei și să împărtășesc din experiența și cunoștințele mele. Departamentul HR are o foarte frumoasă inițiativă, „We grow people”, în care aș dori să mă implic.

Anca Diaconița: De mult timp ne gândim la un nou pachet de dezvoltare a rafinăriei. În următorii 15 ani, îmi doresc să mă implic în pornirea celui de-al doilea pachet de modernizare, pentru că este nevoie, mai ales pe partea de produse ușoare, LPG-uri, produse negre.

Raluca Lainer: Pentru următorii 15 ani, obiectivul meu este ca, împreună cu echipa, să contribuim la fel de eficient în evaluarea economică a unui potențial pachet de investiții care să permită dezvoltarea rafinăriilor Petromidia și Vega, și a complexului Petrochimic, încât să devenim liderii de top pe piața de petrol în sud-estul Europei.

Mesaje pentru aniversarea KMG de 15 ani

Rodica Brăiescu: Mesajul meu pentru aniversarea KMG de 15 ani este că suntem o companie puternică! Toate provocările și încercările prin care am trecut au dovedit că suntem foarte puternici și că reprezentăm un brand, în adevăratul sens al cuvântului.

Anca Diaconița: Pentru KMG, un sincer „La Mulți Ani”, cu realizări pe toate planurile și mulți ani înainte, alături de Rompetrol!

Raluca Lainer: Felicitări tuturor cu prilejul aniversării celor 15 ani de activitate a companiei KMG, să fim mereu o echipă unită, cu oameni specializați, plini de energie, optimism și integritate. Să avem în continuare succes în implementarea tuturor planurilor pe care le întreprindem.  La mulți ani KMG!

Rodica Brăiescu, Anca Diaconița și Raluca Lainer, vă mulțumesc. Primiți aprecierile noastre. Succes în continuare! Mulțumiri KMG pentru posibilitatea oferită de a cunoaște și prezenta specialiștii/specialistele grupului.

Vă invităm să accesați pagina dedicată aniversării a 15 ani de activitate susținută a KMG în România https://www.rompetrol.com/ro/aniversare-kazmunaygas-15-ani-in-romania-si-in-regiunea-marii-negre


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *