KMG International, rezultate record: Profit net de 88 de milioane dolari în 2016

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic KMG International, rezultate record: Profit net de 88 de milioane dolari în 2016

KMG International (fostul Grup Rompetrol), controlat de KazMunayGas, a realizat în 2016 un profit net de 88 milioane dolari, de peste 19 ori mai mare decât cel din 2015, de 4,6 milioane dolari, pe fondul creșterii afacerilor din România, a comunicat compania.

Profitul operaţional EBITDA a fost de 239 milioane de dolari. KMG International și-a majorat cu 9% materiile prime procesate în România, de la 5,45 milioane tone în 2015 până la 5,95 milioane în 2016, şi cu 13% produsele comercializate în România, principala sa piaţă de desfacere. „În 2012 am păşit pe calea unor schimbări de anvergură în cadrul grupului de companii KMG International. În această perioadă am constituit o echipă din oameni care împărtăşesc aceeaşi viziune şi am transformat compania dintr-o societate complet neprofitabilă în una cu o evoluţie pozitivă constantă. Astfel, principalii indicatori financiari şi operaţionali au crescut exponenţial în fiecare an. De asemenea, anul trecut a fost înregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin poziţionarea sa ca o platformă pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic între companiile KazMunayGas şi CEFC China Energy Company Limited în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va asigura condiţiile necesare pentru continuarea, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, punerii în practică a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale în domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, României şi Chinei”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului ‘Change for Good’ lansat în 2014.

Rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obţinuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (creştere de 13%), iar diferenţa a mers la export (creştere de 4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât şi partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.

Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune – şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingând un gradul de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică.

La finele anului trecut, KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, anunţa că negocierile dintre compania naţională KazMunayGas din Kazahstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacţia de cumpărare a 51% dintre acţiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.