La cererea operatorilor, ANRE prelungește cu 30 de zile termenul de aplicare a Regulamentului privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica La cererea operatorilor, ANRE prelungește cu 30 de zile termenul de aplicare a Regulamentului privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale

Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale și pentru contractarea furnizării de energie electrică și gaze naturale ar urma să se aplice cu data de 10 octombrie 2022.

ANRE propune schimbarea termenului de aplicare a Regulamentului de la data de 28 august 2022 la data de 10 octombrie 2022. Un proiect de ordin ce modifică Ordinul președintelui ANRE nr. 3/2022, este în consultare publică.

“Sunt peste 15.000.000 de clienți finali de energie electrică și de gaze naturale, iar informațiile privind locurile de consum se importă în POSF din bazele de date proprii de către operatorii de rețea și de către furnizori, fiecare având sisteme informatice diferite. Aceste operațiuni necesită dezvoltarea unor procese care să poată apela și citi metadate și documente care se transferă între sistemele părților implicate, transmiterea de documente contractuale în vederea generării acestora de platforma de vânzare ANRE”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Totodată, este nevoie de testarea și întelegerea funcționalității aplicației web pe care o va utiliza atât clientul, cât și operatorii/furnizorii din piață, model de date, validări, securitate acces la multitudinea de informații și documente, care vor fi colectate în urma migrării la nivel național, teste integrate E2E atât cu POSF, cât și cu sistemele părților, precizează Autoritatea.

Decizia de prelungire a termenului de aplicare a Regulamentului cu cel puțin 30 de zile este și ca urmare a solicitărilor repetate ale operatorilor economici din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, motivate de dificultățile întâmpinate în realizarea interfațării cu sistemele informatice proprii.

Prelungirea perioadei de operaționalizare a POSF va asigura perioada necesară pentru implementrea acestei platforme integrate care gestionează o bază de date, sistem unic pentru participanții la piață accesibil online și asigură o serie de funcționalități.

Regulamentul stabilește etapele și regulile procedurii de schimbare a furnizorului, precum și responsabilitățile participanților implicați în schimbarea furnizorului; acestea se aplică în relațiile dintre clienții finali, furnizorii de energie electrică și de gaze naturale, operatorii de rețea/acces la sistem la instalațiile cărora sunt racordate locurile de consum ale clienților finali, precum și de către alte categorii de operatori economici care sunt implicați în schimbarea furnizorului de către clientul final.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *