La SAPE, compania ce gestionează participațiile statului în energie, se instalează guvernanța corporativă. Decizia Ministerului Energiei, acționar unic: 3 din cei 5 supraveghetori, păstrați în noul Consiliu de Supraveghere

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica La SAPE, compania ce gestionează participațiile statului în energie, se instalează guvernanța corporativă. Decizia Ministerului Energiei, acționar unic: 3 din cei 5 supraveghetori, păstrați în noul Consiliu de Supraveghere

La Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, compania ce gestionează participațiile statului în energie, se instalează guvernanța corporativă, dar nu se schimbă toți șefii. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a ales, în ședința din 4 martie, cinci supraveghetori cu mandate de 4 ani.

Conform hotărârii AGOA, acționarul unic – Ministerul Energiei – a ales membrii Consiliului de Supraveghere al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie SA, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, respectiv: Tudor Laurențiu Dan, Negruț Cornelia, Pană Ionel, Crișan Valeriu Radu și Blejan Ciprian-Mircea.

Sursă foto: Site SAPE

Constatăm că rămân în Consiliul de Supraveghere trei dintre membrii actuali, și anume: Negruț Cornelia, Blejan Ciprian-Mircea și Pană Ionel. Potrivit regulilor convenite pentru alcătuirea CS, un membru poate exercita concomitant cel mult 3 mandate de administrator.

Citește și: https://www.investenergy.ro/garda-noua-de-sefi-la-societatea-de-administrare-participatiilor-energie-ce-va-fi-administrata-sistem-dualist-membrii-ca-revocati-fost-numit-primul-consiliu-de-supraveghere-dominat-de-m/

Ministerul Energiei, acționar unic, a decis la începutul anului trecut schimbarea modului de administrare a SAPE, prin trecerea de la sistemul unitar la cel dualist de conducere, format din Consiliu de Supraveghere și Directorat. Membrii primului Consiliu de Supraveghere al SAPE au fost numiți pe o perioada de 2 ani, putând fi oricând revocați de AGA, potrivit noului act constitutiv.

AGOA a mai aprobat stabilirea duratei mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere la 4 ani de la data numirii, precum și indemnizației fixe brute lunare egală cu de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii.

SAPE, în parteneriat cu Romgaz și Electrocentrale Grup, a înființat recent două noi societăți pe piața energiei: Romgaz Energie și Titan Power.

Citește și: https://www.investenergy.ro/doua-noi-societati-pe-piata-energiei-romgaz-energie-si-titan-power-romgaz-si-electrocentrale-grup-s-au-asociat-cu-sape/

SAPE a fost constituită ca urmare a divizării Electrica în decembrie 2014. Acționar unic este statul român prin Ministerul Energiei. SAPE deține și administrează participațiile minoritare ale statului român la fostele filiale de distribuție, privatizate, ale Electrica, deținute de Enel, respectiv E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, precum și la furnizorii Enel Energie Muntenia și Enel Energie. Societatea a fost desemnată de Ministerul Energiei să fie parte a soluției negociate cu compania kazahă de stat KazMunyGas la problema datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român.

SAPE mai controlează compania de proiect Hidro Tarnița și deține participații minoritare la Electrica Soluziona și Bursa Română de Mărfuri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *