Laurențiu Urluescu, AFEER: Prevederile OUG 118 nu s-au aplicat/respectat în totalitate, mai exact pe partea de decontare

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic Laurențiu Urluescu, AFEER: Prevederile OUG 118 nu s-au aplicat/respectat în totalitate, mai exact pe partea de decontare
  • Pe mecanismul de plafonare nu s-a platit nicio sumă, s-a încasat undeva la 25%-30% din totalul sumelor necesare a fi compensate (date furnizate de membrii AFEER)
  • Daraban, ACUE: Sunt în continuare anumite sincope în procedurile de decontare, care țin de Ministerul Energiei, și bineînțeles de anumite calcule care trebuie furnizate de ANRE

Prevederile OUG 118/2021 nu s-au aplicat/respectat în totalitate, mai exact pe partea de decontare, reclamă reprezentanții furnizorilor de energie. “Furnizorii au respectat prevederile legale, însă – în baza datelor primite de la membrii AFEER – până luni, 4 aprilie, pe mecanismul de plafonare nu s-a platit nicio sumă către aceștia. Ministerul Municii a plătit pentru mecanismul de compensare, iar la cel de exceptare s-au făcut plăți parțiale. Până acum, s-a încasat undeva la 25%-30% din totalul sumelor necesare a fi compensate. Întârzierile plăților creează probleme mari cu cash flow-ul, devine din ce în ce mai dificilă accesarea creditelor de la bănci, mai ales pentru furnizorii mici și mijlocii”, a afirmat Laurențiu Urluescu, Președintele AFEER, la o conferință organizată de Gândul.

La rândul său, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a atras atenția că, dacă mecanismul de decontare nu funcționează, atunci furnizorii pot suferi blocaje în accesul la cash, la lichiditate. „În momentul de față există un sistem mai funcțional în zona de compensare între furnizori și Ministerul Muncii. Sunt în continuare anumite sincope în procedurile de decontare, care țin de Ministerul Energiei, și bineînțeles de anumite calcule care trebuie furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a precizat reprezentanta ACUE, în cadrul aceluiași eveniment.

Urmare a acestei situații, peste 20 de furnizori de gaze naturale au renunțat la licența de furnizare și sunt și furnizori de energie electrică în această situație. Ne așteptăm la mai multe defaulturi, a mai spus Urluescu: Cu cât recuperarea ajutorului dat de către furnizori se va prelungi, cu atât presiunea devine mai mare, coroborat cu faptul că băncile nu vor mai oferi credite, fapt ce va conduce la suspendarea multor business-uri atât pe furnizare de energie electrică, cât și pe gaze naturale. Într-adevăr, consumatorii nu sunt întrerupți, ei fiind transferați la FUI, întrebarea care se pune este câți consumatori vor putea prelua și aceste companii?!

Potrivit președintelui AFEER, pe termen lung, toate aceste probleme ale furnizorilor vor afecta pe consumatori. După finalizarea schemei de sprijin, în situația în care vor fi mai puțini furnizori, competiția va scădea, cu impact negativ la consumatori. Furnizorii au dovedit că sunt jucători activi în piața energiei, cu experiență, iar competiția fiind acerbă induce interesul acestora să achiziționeze energie cât mai ieftină pentru clienții din portofoliu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.