România verde: Pierderi de 64 milioane lei pentru producătorii de energie regenerabilă. “Lecție învățată” de autorități! Ce urmează?

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential România verde: Pierderi de 64 milioane lei pentru producătorii de energie regenerabilă. “Lecție învățată” de autorități! Ce urmează?

Oficialii Ministerului Energiei s-au remarcat, săptămâna trecută, cu declarații la adresa situației din sectorul regenerabilelor. “România a depășit deja ținta pentru energia regenerabile prevazută pentru anul 2020. Am învățat o lecție dificilă din modul cum am dezvoltat sectorul eolian și fotovoltaic. Este important ca, pe viitor, adoptarea legislatiei să fie precedată de evaluări corecte și studii amănunțite pe impactul asupra zonei energetice”, a afirmat ministrul Victor Grigorescu, la Berlin, în cadrul conferinței privind tranziția către o economie verde. La rândul său, secretarul de stat Cristian Bușu a precizat în cadrul unei întâlniri cu Li Yong, director general al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), ce a avut ca temă centrală promovarea utilizării energiilor verzi, că ‘România și-a stabilit drept obiectiv o pondere a energiei din surse regenerabile de 24%, pentru anul 2018. Astăzi, România a atins deja pragul de 27%’.

images (2)

Ministrul Energiei a mai subliniat: “Nu putem ignora securitatea energetica și continuitatea în aprovizionare, atunci când vorbim despre cum atingem țintele de decarbonizare. Politicile trebuie să fie neutre din punct de vedere tehnologic, pentru a permite tuturor tehnologiilor să aibă o contribuție reală, inclusiv cea a sectorului nuclear”.

Investitorii știu acum care este poziția oficialilor Ministerului Energiei față de sectorul regenerabilelor și cer restabilirea unui echilibru astfel încât să-și poată continua activitatea. În lipsa unor decizii/măsuri concrete din partea autorităților, reprezentanții producătorilor de energie din surse regenerabile se întreabă, cu îngrijorare, cât va mai rezista sectorul. În timp ce autoritățile nu fac absolut nimic pentru a îmbunătăți aceasta situație dezastruoasă, ne întrebăm cu maximă îngrijorare oare cât mai poate rezista sectorul care se îndreaptă cu pași repezi spre faliment, afirmă Martin Moise, Primvicepreședinte PATRES (Patronatul Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România).

Până la acest moment au expirat 355,892 certificate verzi la care se adaugă 124,928 certificate verzi. În total – 480,820 certificate verzi reprezentând o valoare de 63,662,731 RON pierdută definitiv de investitorii din regenerabile, potrivit calculelor PATRES.

OPCOM a actualizat situația certificatelor verzi existente în piață, tranzacționate și expirate: http://www.opcom.ro/opcom/anunturi_stiri/anunturi_pcv.php?id_piata=4&lang=ro

Astfel, aferent producției din anul 2015 și pentru ianuarie 2016 s-au emis în total: 14,156,259  certificate verzi plus 1,016,335 certificate verzi. În total – 15,172,594 certificate verzi.

În același timp, stocul la zi de certificate verzi (certificate disponibile neacoperite de cotă) este de 4,303,236 buc., reprezentând o valoare de 569,767,811 RON, stoc care va crește puternic până la finalul anului în baza cotei foarte mici aprobată de Guvern și ANRE pentru 2016, apreciază reprezentantul PATRES.

Potrivit acestuia, dezastrul pentru regenerabile este confirmat și de sesiunea de tranzacționare pe PCV, care a avut loc în data de 16.03.2016, zi în care s-au vândut doar 5,490 certificate verzi din cele peste 1.7 milioane ofertate. Luna de Tranzactionare : MARTIE 2016 Sesiunea de Tranzactionare 1 din data de 16.03.2016

Companiile producătoare de energie din surse regenerabile au pierdut aproape 64 milioane de lei (14,3 milioane de euro) anul trecut și în prima lună din 2016, conform datelor PATRES. Pierderea este cauzată de faptul că peste 480.000 de certificate verzi au expirat, ca urmare a lipsei cererii, astfel că nu mai pot fi comercializate, susține Martin Moise. Un certificat verde este valabil pentru o perioadă de 12 luni.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.