Lorant Antal, apel la Conferința anuală AFEER: Ministerul Finanțelor să lase banii în companiile din energie pentru investiții!

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Lorant Antal, apel la Conferința anuală AFEER: Ministerul Finanțelor să lase banii în companiile din energie pentru investiții!
  • Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor ar putea intra în vigoare într-o lună

Prezent la Conferința anuală AFEER, Lorant Antal, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, a făcut un apel către Ministerul Finanțelor. “Luând în considerare premisele creării unui hub energetic în România, la capitolul politică energetică și politică fiscală, Ministerul Finanțelor să nu mai ia bani de la companiile din energie și să îi cheltuie pe altceva. Să lase banii în companiile din energie pentru investiții!”, a spus Antal.

Îngtrebat de Legea care modifică regimul juridic al prosumatorilor, care se află, din nou, în dezbatere parlamentară la cererea președintelui României, Lorant Antal a spus că aceasta ar putea intra în vigoare într-o lună.

 “Ştiţi foarte bine că am iniţiat o lege pentru prosumatori….Această lege a fost trimisă la reexaminare, acum dezbatem, au fost deja două întâlniri privind această lege cu toate părţile interesate – şi sper că săptămâna viitoare să votăm legea şi într-o lună să intre şi în vigoare. Bineînțeles, cu promisiunea modificării deciziei luate de către colegii noştri din Camera Deputaţilor să ridice plafoanele până la 900 de kilowaţi pentru prosumatori, astfel încât să ajungem înapoi la 200, respectiv 400 kilowaţi. Conform directivelor europene, peste 400 kilowaţi ai obligativitate de echilibrare, adică această decizie era una mai neinspirată”, a afirmat Lorant Antal.

Miercuri, 20 martie, reprezentanții Asociației Prosumatorilor si a Comunităților de Energie vor participa la o ședință în Senatului României privind amendamente la legea L504/2023, PL-x 605/2023.

Potrivit APCE, singurul punct pozitiv în lege, așa cum apare la o lectură mai atentă, este doar posibilitatea compensării pe mai multe locuri de consum, cu condiția ca acestea sa fie arondate aceluiași furnizor.

APCE cere legiuitorilor ca în lege să se includă următoarele:

– posibilitatea optării pentru regularizare financiară lunară pentru prosumatorii sub 200 kw;

– posibilitatea compensării cantitative la energia activă pe o perioadă restrânsă de 12 luni ( nu 24 luni cum este în prezent) de la data de furnizării energiei lunare de către prosumatori și nu de la data facturării cum este acum.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *