Lóránt Antal, propunere legislativă: Prosumatorii ar putea cere compensarea financiară a surplusului de energie la o lună

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Flux energetic Lóránt Antal, propunere legislativă: Prosumatorii ar putea cere compensarea financiară a surplusului de energie la o lună

Prosumatorii vor avea posibilitatea să ceară compensarea financiară a surplusului de energie produsă la o lună sau surplusul ar putea fi folosit pentru plata facturii de gaze ori donat. Aceasta dacă un proiect de lege, elaborat de către senatorul UDMR, Lóránt Antal, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale, va fi aprobat în Parlament.

Inițiativa legislativă, care are ca scop modificarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice, poate aduce schimbări majore în sistemul de compensare a prosumatorilor. „Zeci de mii de cetățeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislația actuală creează dificultăți inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Astfel, aceștia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncționalități. De exemplu, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producție și, cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem să îmbunătățim acest sistem ”, precizează Lorant Antal, într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege, depus la Senat, prevede și crearea unor alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei.

„Într-un context în care tranziția verde devine un proiect strategic, rolul nostru, ca legislatori, este să eliminăm limitările inutile, care îngreunează acest proces, să prevenim potențialele abuzuri din partea marilor companii furnizoare, să înlesnim deciziile potențialilor prosumatori și să prioritizăm bunăstarea cetățenilor pe o piață energetică în continuă schimbare”, a punctat Lorant Antal.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *