Lungu, AFEER:  Furnizorii au încasat undeva la 25% din sumele compensate; pe mecanismul de plafonare, nu s-a încasat nimic

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic Lungu, AFEER:  Furnizorii au încasat undeva la 25% din sumele compensate; pe mecanismul de plafonare, nu s-a încasat nimic

“Suntem la sfârșitul perioadei primei scheme și  s-a încasat undeva la 25% din sumele compensate, iar pe mecanismul de plafonare, care se va aplica și în noua schemă, nu s-a încasat nimic”,  a declarat Ion Lungu, Director Executiv al AFEER, la o dezbatere a DC News, atrăgând atenția asupra a două elemente de bază, respectiv  presiunea pe cash flow-ul furnizorilor și costuri care sunt neacoperite în zona de furnizare.

„Dacă tot se folosesc bani de la buget pentru aceaste scheme de suport, ar fi fost corect ca acesti bani să fie alocați direct de la buget către consumatori, să nu fie folosită o verigă din lanțul producție – transport – distribuție – furnizare, și anume furnizorii de energie. Schema se complică extrem de mult, apar probleme de birocrație, de neînțelegere și chiar de presiune nejustificată asupra furnizorilor”, a subliniat reprezentantul furnizorilor de energie.

„Este foarte important de menționat că ordonanță de guvern privind noua schemă de ajutor pentru români la prețul energiei electrice și al gazelor naturale, funcțională începând cu data de 1 aprilie, aduce unele îmbunătățiri, însă din punctul nostru de vedere nu rezolvă în totalitate problemele. Principala lipsă în ce privește abordarea situației actuale este că se caută soluții pentru perioade scurte sau medii fără a se umbla la cauzele care au condus la această criză”,  a spus Lungu.

Este de rețiunt că la ultimul Consiliu European s-a transmis că este necesară o coordonare cu părțile participante pentru atenuarea creșterii prețurilor la energie, fapt ce ne face să credem că, în perioada următoare, prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat . Trebuie să plecăm de la această premiză si să căutăm soluții pe termen scurt, mediu și lung, care să ne asigure o siguranță a alimentării cu energie a consumatorilor, a recomandat  reprezentantul AFEER.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.