Lungu (AFEER): Prețul energiei pe bursă se menține la un nivel ridicat. Nu sunt semne de ieftinire

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Lungu (AFEER): Prețul energiei pe bursă se menține la un nivel ridicat. Nu sunt semne de ieftinire

Prețul energiei pe bursă este în continuare la un nivel ridicat și nu sunt semne de ieftinire, susține Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Creșterea de preț reflectă pe deplin ce s-a întâmplat în piața de energie în acest an. Sunt două elemente, primul: ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, când au fost prețuri cu totul neuzuale, a fost o iarnă secetoasă, cu un consum mărit din cauza temperaturilor foarte mici. Din nefericire, a apărut un al doilea element: aceste prețuri, deși păreau la începutul lunii martie că tind spre normalitate, comparativ cu anii trecuți, nu s-a întâmplat așa. Prețurile au rămas la un nivel relativ mare”, a spus Lungu.

În luna mai, pe piața spot, prețul energiei a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Situația din România se regăsește în întreaga regiune. “Sunt creșteri la fel de mari și în Ungaria, Bulgaria sau Serbia. A fost o perioadă de relativă secetă. Ploi au fost, dar nu în bazinele care colectau și asigurau un debit hidro. La Hidroelectrica, debitele sunt constant mai mici decât în perioadele de anul trecut. Sunt scăderi de 10-15% și la producția eoliană. Toate acestea au loc pe un trend de creștere a consumului și de scădere a resurselor”, a explicat Lungu cauzele menținerii creșterii prețului energiei.

În plus, unii producători de energie din România și din regiune au fost în perioade de revizii sau au avut probleme tehnice, ceea ce a limitat și mai mult oferta de electricitate din piață.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.