Mai bine mai târziu decât niciodată! Se mai dă o șansă programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificări la Ghidul de finanțare: se intră în prelungiri, digitalizare, schimbare instalatori, posibilitate de instalare sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Mai bine mai târziu decât niciodată! Se mai dă o șansă programului Casa Verde Fotovoltaice. Modificări la Ghidul de finanțare: se intră în prelungiri, digitalizare, schimbare instalatori, posibilitate de instalare sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite

În sfârșit, o veste bună vine de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: prin modificări și completări aduse Ghidului de finanțare se încearcă deblocarea programului Casa Verde Fotovoltaice. După îndelungi analize neconcretizate, urmare a miilor de reclamații din partea celor care s-au înscris în program și a instalatorilor, între timp s-au schimbat mai mulți șefi la conducerea Administrației Fondului pentru Mediu, s-a ajuns la concluzia evidentă că programul nu este funcțional și se impune luarea de măsuri urgente pentru salvarea acestuia. Mai bine mai târziu decât niciodată!

Sursă foto: Casa EFdeN

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus, în cele din urmă, în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 1.287/2018.

În baza Ordinului ministrului Mediului, AFM urmează să ia acele măsuri care se impuneau de multe luni a fi puse în practică, și anume:  se prelungește termenul pentru implementarea proiectelor cu 4 luni, documentația aferentă cererilor de decontare a sumelor solicitate se va depune doar în format electronic, se pot schimba instalatorii, se oferă posibilitatea de instalare a unor sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite.

Motivele/rațiunile sociale invocate în referatul de aprobare a proiectului de ordin se cunosc deja, PATRES și Greenpeace evidențiindu-le, în nenumărate rânduri, prin adresele și comunicatele de presă transmise. Cele două organizații  au solicitat încă din vară implementarea digitalizării pentru Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, coroborat cu pandemia COVID-19.

În contextul pandemiei apărute la nivel mondial, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar și a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obținerii Avizelor tehnice de racordare și altor documente necesare, datorate numărului mare de cereri pentru eliberarea lor, s-a constatat faptul că termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor, prevăzut la art. 26, alin. (2) din Ghid, ar putea fi insuficient, astfel încât considerăm oportună prelungirea acestuia cu 4 luni, se precizează în documentul consultat de InvesTenergy.

Urmare a faptului că la nivel global ne aflăm într-o situație de risc de răspândire a virusului SARS Covid-19, în contextul măsurilor luate la nivelul instituțiilor în ceea ce privește digitalizarea activității, al volumului mare de documente ce urmează a fi depuse de către instalatori (pentru un sistem de panouri se depun între 60 – 80 de file), cei de la AFM și MMAP consideră în sfârșit ca fiind oportună depunerea doar în format electronic a documentației aferente cererilor de decontare a sumelor solicitate. Ca atare,  documentele vor fi păstrate fizic la instalatori și beneficiari, urmând ca la AFM să fie transmise doar prin mediul on-line.

Alte modificări prevăzute în Ghid:

• Contextul actual și impedimentele ivite de la lansarea înscrierilor cererilor de finanțare și până în prezent, au determinat apariția unor situații în care, din motive obiective, proiectele nu mai pot fi implementate de instalatorii prin intermediul cărora s-au înscris inițial persoanele fizice, fiind necesară introducerea posibilității ca acestea să poată fi preluate de către alți instalatori validați, astfel încât să fie asigurată realizarea sistemelor de panouri fotovoltaice și, implicit, obiectivul Programului;

• Anumite prevederi referitoare la caracteristicile tehnice ale elementelor ce fac obiectul finanțării pot fi considerate limitative în contextul în care ele sunt prevăzute ca fiind obligatorii, iar realitatea a dovedit că piața sistemelor de panouri fotovoltaice a evoluat rapid în ultimii ani, existând la ora actuală echipamente superioare care îndeplinesc funcții multiple și care pot înlocui cu succes anumite părți componente. Este oferit ca exemplu Invertorul care poate îndeplini funcțiile contorului și modulului de comunicație. Ca atare, se impune adaptarea actului normativ în sensul acordării posibilității de instalare a unor sisteme de panouri cu caracteristici tehnice diferite, dar păstrând condiția de putere minimă de 3 kw, prevăzută în Ghid.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *