Măsurile la energie și gaze naturale stabilite de Guvern de la 1 aprilie vin cu noi obligații pentru operatorii din energie. ANPC, ANRE și ANAF vor intensifica controalele, proiectul de OUG prevede amenzi cuprinse între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Măsurile la energie și gaze naturale stabilite de Guvern de la 1 aprilie vin cu noi obligații pentru operatorii din energie. ANPC, ANRE și ANAF vor intensifica controalele, proiectul de OUG prevede amenzi cuprinse între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală

Guvernul va aproba, în această săptămână, ordonanța de urgență privind noua schemă de ajutor pentru români la prețul energiei electrice și al gazelor naturale funcțională începând cu data de 1 aprilie, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Ministerul Energiei a finalizat proiectul de OUG, care a fost prezentat la ultima reuniune a Comitetului interministerial pentru energie, la Guvern. Popescu a precizat că se mai așteaptăde la ANRE “niște lucruri care se referă la tarifele de reglementare”, care să fie integrate în ordonanța de urgență.

Prezentăm noile măsuri valabile cu 1 aprilie:

Potrivit proiectului de OUG, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a)      maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;

b)      maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c)      maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la  locul de consum este de cel mult 28.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinata consumului altor clienti decat cei prevazuti la art. 12.

Din considerente de securitate energetică, prin derogare de la prevederile Legii nr. 123/2012, în perioada 1.04.2022-30.06.2022, producătorii de energie electrică cu capital majoritar de stat nu vor avea dreptul sa încheie contracte de vânzare a energiei electrice produse cu livrare în perioada 2023-2024, se precizează în actul normativ. Sunt vizate societățile Hidroelectrica, Nulcearelectrica, CE Oltenia și Electrocentrale București.

Noua ordonanță stabilește:

Componenta de furnizare a energiei electrice si/sau a gazelor naturale este de 7 lei/loc de consum/ lună, iar componenta de furnizare a energiei electrice si/sau a gazelor naturale din prețurile aplicate clienților preluați în regim de ultimă instanță este de 8,5 lei/loc de consum/lună.

Componenta de furnizare acoperă costurile necesare desfăşurării activităţii de furnizare şi o cotă de profit, se specifică în proiectul de OUG.

Obligații pentru furnizori și producători

De asemenea, se reinstituie, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 octombrie 2022, obligația ca  furnizorii de gaze naturale să constituie în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuităţii și siguranței în alimentarea clienţilor săi finali şi suportabilităţii preţului de către aceştia. Cantităţile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minim 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu, se stabilește în proiectul de OUG.

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, la un anumit preţ în XXX lei/MWh (acesta nu este încă stabilit – n.red.), cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

Pentru evitarea creșterii necontrolate a costurilor operatorilor de transport și distribuție de energie electrică, producătorii dispecerizabili de energie electrică  încheie cu CN Transelectrica contracte bilaterale negociate, care să acopere consumul propriu tehnologic din rețelele de transport și distribuție pe perioada de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, la preţuri care nu vor depăşi preţul recunoscut de ANRE în tarifele prevăzute.

Producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, încheie contracte de vânzare a gazelor naturale cu SNTGN Transgaz pentru acoperirea consumului tehnologic din sistemele de transport și distribuție a gazelor, la preţuri care nu vor depăşi preţul recunoscut de ANRE în tarife.

În perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se impozitează cu 80%. Excepție fac capacitățile de producție puse în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat, într-un cont de venituri bugetare distinct, iar aceste venituri se vor utiliza pentru sustinerea schemei de sprijin prevăzute în actul normative dat.

Cantitățile de energie electrică ce vor fi vândute de producătorii de energie electrică către CN Transelectrica nu vor fi  luate în considerare la calculul venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că Guvernul a decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie. Acesta a enumerat:

– introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor;

– suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei

–  rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

În proiect de OUG nu specifică măsura de suspendare a certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Asociațiile din sectorul regenerabilelor au cerut imperios Guvernului să renunțe la supraimpozitarea venitului și la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a României.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/asociatiile-din-sectorul-regenerabilelor-cer-imperios-guvernului-sa-renunte-la-supraimpozitarea-venitului-si-la-suspendarea-certificatelor-verzi-pentru-a-nu-pune-in-pericol-securitatea-energetica-a-r/

Cresc considerabil amenzile: între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală a operatorilor

Nerespectarea obligațiilor/măsurilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancționării, se specifică în proiectul de OUG.

Amenzi cuprinse între 10.000 și 400.000 lei se mai pot aplica pentru nerespectarea unor anumite obligații legale de către operatori, prevăzute în actul normativ.

Contravențiile prevăzute în prezenta ordonanță de urgență săvârșite de către furnizorii/operatorii de distribuție de energie electrică și gaze naturale în raport cu clienții casnici, se constată și se sancționează de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Contravențiile săvârșite de către  operatori în raport cu clienții noncasnici, precum și nerespectarea unor obligații punctuale din OUG se constată și se sancționează de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Nerespectarea obligațiilor privind plata impozitului pe venitul suplimentar de către producătorii de energie electrică se constată și se sancționează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.