“Mecanismul de achiziție centralizată de energie”. AFEER: Operatorii pot participa la licitațiile OPCOM cu garanții pe perioade mari, greu de obținut de la bănci. Transelectrica trebuie să depună scrisori de garanție bancară, de 73 milioane lei, valabile până în martie 2025

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport “Mecanismul de achiziție centralizată de energie”. AFEER: Operatorii pot participa la licitațiile OPCOM cu garanții pe perioade mari, greu de obținut de la bănci. Transelectrica trebuie să depună scrisori de garanție bancară, de 73 milioane lei, valabile până în martie 2025

Transelectrica trebuie să emită scrisori de garanție bancară de plată în favoarea OPCOM ca să poată achiziționa energie pentru acoperirea CPT, prin mecanismul de achiziție centralizată. Societatea achiziționează un contract de credit pentru acordare plafon pentru emitere Scrisori de garanţie bancară de plată  pe o perioadă de 27 luni, în sumă de 73.000.000 lei.

Conform OUG 153/2022, Transelectrica trebuie să achiziționeze energie electrică pentru acoperirea Consumului Propriu Tehnologic (CPT) prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, achizitor unic fiind OPCOM, operatorul pieței centralizate de energie. În baza acestui mecanism, “toți operatorii economici, inclusiv Transelectrica, trebuie să solicite unei bănci comerciale emiterea unei scrisori de garanție bancară de plată, document prin care banca respectivă se angajează, în mod irevocabil și necondiționat, la prima solicitare scrisă a OPCOM, să achite suma solicitată”.

Conform procedurii elaborate de OPCOM și avizate de ANRE, este  necesară depunerea unor scrisori de garanție bancară de plată în favoarea OPCOM de către Transelectrica, în valoare de 73 milioane lei, valabilă până pe 31 martie 2025, se precizează într-un document al societății.

Operatorii din energie pot participa la licitațiile OPCOM cu garanții pe perioade mari, înainte de perioadele de livrare, greu de obținut de la bănci, care sunt deja supraexpuse, au semnalat reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *