Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit

Guvernul ar putea prelungi memorandumul semnat cu Rompetrol privind înfiinţarea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari, acord care expiră la finele acestui an, însă analizează şi alte soluţii, a declarant ministrul Energiei, Victor Grigorescu, scrie Agerpres.

“Am desemnat compania care va reprezenta interesele statului român în acest aranjament financiar (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – n.r.), dar este un proces complicat din punct de vedere tehnic, care va trebui să scoată la final un acord al acţionarilor. Ca de fiecare dată, în astfel de situaţii complicate, ne asumăm un termen, dar nu ţine numai de noi. Fără discuţie, se vor lua toate măsurile ca să fie protejate interesele statului român şi, dacă este nevoie de prelungiri, se vor face toate prelungirile”, a spus ministrul, prezent la un forum pe teme economice, citat de Agerpres.

Memorandumul dintre Rompetrol şi statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

3 comentarii la “Memorandumul cu Rompetrol poate fi prelungit”

  1. Rompetrol si kazahii de la KMG au facut Fond de investitii de 1 miliard de euro si Statul isi bate joc de acesti bani cum isi bate joc de fondurile europene. De ce? Pentru a-i alunga pe kazahi in alte tari. Daca nu investesc banii astia in Romania, ii vor investi in alte state vecine – in Bulgaria, in Georgia, altundeva.

  2. Într-adevăr, cel mai important lucru pe care îl are de făcut Ministerul Energiei prin SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) este înființarea fondului de investiții de 1 miliard de dolari. Este un pas strategic foarte bun pentru sectorul energetic românesc. O colaborare româno-kazahă cu KMG (Rompetrol) este foarte utilă pentru țara noastră.

  3. KMG International va finanța fondul cu 150 milioane dolari, din care 30 milioane dolari vor fi vărsați în numele statului român. Statul român va păstra o participație integrală de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani – ceea ce va aduce beneficii financiare concrete României! Oricum Rompetrol este unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul de stat!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *