Mesaj de la CE Oltenia, la 10 ani de activitate: Energia produsă pe bază de cărbune este cea mai sigură, iar lipsa cărbunelui ar afecta puternic securitatea sistemului energetic

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Mesaj de la CE Oltenia, la 10 ani de activitate: Energia produsă pe bază de cărbune este cea mai sigură, iar lipsa cărbunelui ar afecta puternic securitatea sistemului energetic

Complexul Energetic Oltenia a aniversat 10 ani de activitate. Societatea și-a început activitatea la data de 01.06.2012, prin fuzionarea fostelor complexuri energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia.

În contextul schimbărilor rapide ale orientărilor europene asupra producerii enegiei electrice, precum și în condițiile evoluției mecanismelor pieței de energie, raportat la necesarul de energie din țara noastră și la resursele de care dispune România, Complexul Energetic Oltenia rămâne un pilon de bază al Sistemului Electroenergetic Național și, nu în ultimul rând, al întregului sistem economico-social din România, precizează reprezentanții societății.

Prezentăm comunicatul companiei:

În cei 10 ani de funcționare, CE Oltenia a extras peste 200 milioane tone de cărbune, a produs 126 TWh energie electrică și a asigurat 27 hTW servicii tehnologice de sistem. Au fost încheiate, în această perioadă, peste 2000 contracte de vânzare energie electrică pe bursa OPCOM.

Acoperind o cotă ce a atins și 30% din producția de energie livrată în Sistemul Electroenergetic Național, CE Oltenia a demonstrat, în condiții meteorologice extreme de iarnă și de vară, că energia produsă pe bază de cărbune este cea mai sigură, iar lipsa carbunelui ar afecta puternic securitatea sistemului energetic. Traversând o astfel de perioadă, un grup energetic al Sucursalei Electrocentrale Rovinari a înregistrat un adevărat record în termoenergetica româneasca, cumulând aproximativ 5500 de ore de funcționare fără intrerupere. Putem spune că cei 1,34 TWh  produși au asigurat consumul de energie electrică a cca 1.900.000 de familii, timp de 7,5 luni.

În cei 10 ani de functionare, CE Oltenia a derulat proiecte de investitii pentru respectarea conditiilor de mediu impuse, dar si pentru prelungirea duratei de viata si cresterea eficientei si fiabilitatii capacitatilor de productie existente. Ca urmare a acestor investitii, CE Oltenia poate produce in prezent energie sigura, performanta, in limitele de mediu impuse de actuala legislatie.

Proiectele de mediu derulate au aplicat cele mai bune tehnologii de depoluare (tehnologii ale carbunelui curat). CE Oltenia este singurul producator de energie care are implementate, la toate grupurile energetice, instalatii de desulfurare a gazelor de ardere, instalatii de reducere a emisiilor de NOx si instalatii de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii rezultate in urma procesului de ardere a carbunelui, ceea ce reprezinta sute de milioane de euro investite in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia in vigoare.

In lista lucrarilor efectuate pentru protectia mediului se inscriu si lucrarile pentru relocarea depozitului de carbune din vecinatatea oraşului Rovinari pe un alt amplasament şi montarea pe contur a panourilor fonoabsorbante şi a unei instalaţii de pulverizare fină a apei pentru reţinerea particulelor de pulberi.

De asemenea, pentru conformarea cu directivele europene, CE Oltenia a achizitionat, de la infiintare pana in prezent, un numar de aprox. 100 milioane certificate de CO2, tranzactiile fiind realizate in mod transparent, pe Bursa Romana de Marfuri si pe bursa primara EEX, cu un efort financiar total de aprox. 2 miliarde de euro.

Pe langa investitiile tehnologice realizate sau in curs de realizare ce au ca rezultat incadrarea in limitele impuse de legislatia europeana pentru emisiile de poluanti in aer, apa, sol, CE Oltenia aloca sume importante pentru redarea in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere. Au fost redate cca 390 ha in zonele Lupoaia, Rovinari, Rosia-Pesteana, Tismana, Jilt si Berbesti, iar alte 600 ha se afla in curs de redare.

Proiectele de modernizare si reabilitare a capacitatilor existente la Rovinari si Isalnita au avut ca rezultat cresterea eficientei (scaderea consumului specific si, implicit, a emisiilor de gaze cu efect de sera). Incepand din anul 2014, CE Oltenia are 7 grupuri retehnologizate.

Pentru activitatea miniera, au fost alocate sume importante pentru modernizarea a 28 de excavatoare cu rotor si a liniilor tehnologice aferente.

Planul de restructurare și decarbonare

Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – carbune, gaze naturale, surse nepoluante – care ii va asigura viabilitatea, transformand-o intr-o companie moderna, mai putin poluanta (emisia specifica de CO2 va fi redusa cu aproximativ 38%) ce va putea sustine in continuare economia locala si nationala.

Proiectele strategice pentru sectorul energetic din Romania, incluse in Planul de Restructurare si Decarbonare al CE Oltenia aprobat la inceputul anului 2022 de Comisia Europeana, presupun implementarea unor unitati noi de productie cu o capacitate instalata cumulata de peste 2.000 MW, prin constituirea de societati cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) pentru:

  • construirea a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari si Isalnita cu o capacitate instalata totala de 735 MW;
  • dezvoltarea de capacitati noi pe gaze naturale cu o capacitate instalata totala  de 1.325 MW (Turceni – 475 MW si Isalnita – 850 MW);
  • retehnologizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalata de 10 MW.

CE Oltenia isi asuma responsabilitatea sociala ca o initiativa corporativa liber aleasa, dincolo de obligatiile economice si legale fata de mediile sociale in care isi desfasoara activitatea.

Compania aloca sume importante pentru atenuarea problemelor sociale determinate de desfasurarea activitatii de exploatare miniera. Au fost executate lucrari pentru alimentarea cu apa a localitatilor Godinesti, Ciuperceni, Bradet, Matasari, Dragotesti, Plostina, Leurda, Rosiuta, Miculesti, precum si lucrari pentru amenajarea vetrelor de sat Cornesti si Dragoeni. Pot fi mentionate, de asemenea, lucrarile de amenajare a drumurilor Farcasesti – Negomir, Urdari – Cocoreni si Miculesti Plostina.

CSR

CE Oltenia a sustinut, in limita cheltuielilor prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli, ajutoare sociale acordate salariatilor si nu numai, a sustinut performanta si talentul in activitatile culturale sau sportive, precum si programe educationale pentru tineri prin colaborarea cu universitati si institutii de cercetare. In acest sens, se desfasoara parteneriate pentru elaborarea unor studii tehnico-economice privind modalitati de optimizare a unor indicatori de functionare specifici procesului tehnologic al centralelor electrice. Un astfel de parteneriat, derulat impreuna cu Facultatea de Inginerie Electrica de la Universitatea din Craiova, a fost rasplatit cu premiul pentru reusite extraordinare, in cadrul Galei Energynomics Awards – 2016.

De asemenea, incepand din anul 2018, in calitate de potential angajator si partener de practica, CE Oltenia a sustinut un numar de 360 de elevi in cadrul invatamantului dual.

Un alt proiect major de responsabilitate sociala este investitia pentru modernizarea si reabilitarea Unitatii Balneoclimaterice Sacelu, in scopul imbunatatirii conditiilor de cazare si tratament, ce a avut un impact pozitiv atat asupra angajatilor societatii care au beneficiat de bilete de tratament si cursuri, cat si asupra comunitatii, prin dezvoltarea comertului sezonier, cresterea veniturilor din taxele locale, etc. Proiectul a obtinut locul III, la categoria „SANATATE”, in cadrul Galei de Premiere dedicata exclusiv recunoasterii activitatilor de Responsabilitate Sociala ale companiilor din Romania desfasurate in anul 2013. CE Oltenia a fost singura companie de stat premiata in cadrul acelui eveniment.

Mediu de muncă motivant

CE Oltenia asigura in prezent peste 11.000 de locuri de munca in mod direct si, indirect, alte peste 110.000. De asemenea, tinand cont ca suma platita de CE Oltenia catre bugetul consolidat al statului se ridica la valoarea de cca 500 milioane lei anual, putem spune ca aceasta societate asigura salariile unui numar de peste 200.000 bugetari.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *