Mesajul ACUE către autorități: Există o îngrijorare în piață. Orice decizie cu privire la schema de plafonare să fie predictibilă și anunțată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Mesajul ACUE către autorități: Există o îngrijorare în piață. Orice decizie cu privire la schema de plafonare să fie predictibilă și anunțată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare

“Dacă se doreşte menţinerea schemei de plafonare a prețurilor la energie, trebuie să se asigure o finanţare realistă, iar dacă se are în intenţie orice ajustare a schemei sau o posibilă renunțare, atunci trebuie să ne uităm foarte realist la cum arată piaţa acum şi orice decizie trebuie să fie luată foarte atent ca să nu generăm creşteri de preţuri”, este mesajul transmis autorităților de Daniela Dărăban, Director Executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE.

Furnizorii de energie nu fac niciun fel de presiuni pentru ieşirea mai devreme din schema de plafonare a preţurilor, dar cer ca plăţile să fie făcute la timp, deoarece golurile nu mai pot fi acoperite prin finanţări, după caz împrumuturi bancare, a subliniat reprezentanta ACUE, într-o întâlnire cu presa de specialitate.

Situația plăților către furnizori este prezentată astfel de ACUE: În luna iunie, la ANRE erau în aşteptare undeva spre 1,5 miliarde, dar furnizorii depun în mod continuu dosare de decontare. Circa 3 miliarde lei sunt la plată la Ministerul Energiei și Ministerul Muncii (fondurile acumulate din taxa de solidaritate, care au fost transferate la fondul de tranziţie). Estimativ, încă 2 miliarde s-au depus sau se vor depune între timp.

Potrivit explicațiilor reprezentantei ACUE, ca să se închidă plăţile până la luna iunie ar mai trebui încă trei miliarde lei, care să fie încadrate în proiectul de rectificare bugetară. Dacă nu vedem la rectificarea bugetară nişte alocări suplimentare, se vor acumula iar perioade de 5-6 luni de plată şi devine tot mai complicat de susţinut de către furnizori, a spus Dărăban.

“Există o îngrijorare în piață. Dacă va fi o decizie referitor la schema de plafonare, aceasta să fie predictibilă și anunțată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare”, a menționat Daniela Dărăban.

ACUE susține un sistem de sprijin pentru persoanele vulnerabile. Există o bază de date, trebuie aplecare și seriozitate să interconectezi sistemele din diferite instituții, spune Dărăban.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *