Micii producătorii de energie din surse regenerabile, liber la contracte bilaterale

Publicat pe Categorii Info Legislativ
Prima Pagina Info Info Legislativ Micii producătorii de energie din surse regenerabile, liber la contracte bilaterale

Parlamentul României a aprobat, în data de 5 mai, Legea pentru aprobarea unor măsuri în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie. Potrivit noii legi, în cazul producătorilor cu puteri instalate cuprinse între 0.5MW și 3 MW va fi posibilă încheierea de contracte bilaterale de vânzare/cumparare a energiei negociate direct.

În data de 03.06.2015, Legea 122/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 387, urmând ca Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să definitiveze metodologia pentru punerea în aplicare a legii în termen de 90 de zile.

Noua lege mai permite regularizarea, în baza unei decizii a ANRE, a eventualelor diferențe negative dintre numărul de certificate verzi primite și numărul de certificate verzi cuvenite, conform deciziei individuale a Comisiei Europene. Mecanismul de aplicare presupune emiterea pentru tranzacționare a unor certificate verzi suplimentare în favoarea producătorilor de energie electrica și operatorilor economici pentru care se constată necesitatea regularizarii, în maxim 24 de luni de la data emiterii deciziei Comisiei Europene.

Pentru a se asigura fluidizarea pietei certificatelor verzi, producătorii și furnizorii de energie electrică vor avea obligația de a achiziționa trimestrial certificatele verzi aferente cotei anuale și vor face raportări ale achizițiilor tot trimestrial.

La solicitarea expresă a Comisiei Europene, a fost interzis ca sistemul de promovare prin cerificate verzi să se aplice pentru energia electrica produsă din surse regenerabile vândută la prețuri negative.

Potrivit noii legi, sumele colectate ca urmare a aplicarii sancțiunilor pentru contravențiile rezultate din nerespectarea obligațiilor prevăzute de lege vor constitui o primă sursă de finanțare pentru Fondul de eficiență energetică destinat diminuarii efectelor schimbărilor climatice.

“Ne dorim o fluidizare a pietei de energie prin stabilirea unor reguli clare și prin simplificarea modului de acordare a ajutoarelor. Vrem ca activitatea în domeniu să se așeze pe baze solide, corecte și – mai ales, sustenabile. Adoptarea legii vine în sprijinul producătoriilor de electricitate din surse regenerabile și era așteptata de aceștia ca o reală gură de oxigen. Mulți dintre operatorii economici, producători și furnizori de energie electrică din surse regenerabile, se aflau, spre exemplu, în situația de le expira acreditările temporare, iar acest lucru ar fi avut un puternic impact negativ asupra situației lor financiare și ar fi destabilizat piața certificatelor verzi. Noua lege protejează împotriva unor astfel de situații. De asemenea, faptul ca actul normativ permite, pentru producătorii mici, încheierea de contacte bilaterale de vânzare/cumpărare negociate direct aduce un alt avantaj, întrucât cantitățile mici de energie electrică s-au dovedit dificil de tranzacționat pe pițtele centralizate implicând costuri adiționale”, a declarat Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *