Ministerul Energiei a publicat Ghidului Solicitantului pentru investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei – baterii

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministerul Energiei a publicat Ghidului Solicitantului pentru investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei – baterii
  • Obiectivul este punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până în vara anului 2026
  • Bugetul total este de 79.600.000 euro, fonduri europene asigurate prin PNRR

Ministerul Energiei a publicat forma revizuită a Ghidului Solicitantului pentru Investiția 4 – Lanț industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și noi capacități de stocare a energiei electrice, sub-măsura 4.3 – Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii).

Întrucât apelurile inițiale aferente Investiției 4, lansate în luna ianuarie 2023, au fost evaluate preliminar de către serviciile Comisiei Europene ca neconforme din perspectiva obligațiilor asumate de România în cadrul PNRR, Ministerul Energiei a decis reluarea apelurilor, aliniate deplin cu descrierea jaloanelor asociate. Astfel, au fost remediate aspectele care nu asigurau deplina aliniere la CID și anume armonizarea cu prevederile europene în materie de respectare a principiului “a nu prejudicia în mod semnificativ” și asigurarea clarității cu privire la liberul acces al tuturor companiilor din spațiul UE, potrivit unui anunț al ministerului.

Ghidurile specifice revizuite au fost publicate în consultare publică în data de 29.10.2023, pe site-ul web al Ministerului Energiei. De asemenea, au fost analizate și preluate, după caz, propunerile primite în perioada de consultare publică.

Ghidul Solicitantului pentru sub-măsura 4.3 va fi publicat pe site-ul Ministerului Energiei pentru 6 săptămâni, începând cu 28.12.2023, ulterior acestei perioade urmând să fie deschis apelul de proiecte. În acest fel, se asigură familiarizarea potențialilor beneficiari cu condițiile pentru accesarea finanțării și se oferă timpul necesar pregătirii documentației specifice.

Apelul de proiecte aferent Investiției 4.3 se va deschide în data de 8 februarie 2024, ora 00:00, termenul limită de depunere a proiectelor fiind 21 martie 2024.

Principalul obiectiv urmărit pentru investițiile finanțabile în cadrul acestei măsuri este punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 Iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR.

Bugetul total este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Pentru proiectele finanțate prin această măsură de investiții, finanțarea publică din fonduri europene prin bugetul PNRR este 100% din costurile eligibile,  cu respectarea regulilor de ajutor de stat.

Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi:

• 167.000 EUR per MWh de stocare; 

• 15.000.000 euro pe intreprindere, pe proiect de investiții. 

Sprijinul financiar acordat pentru investiții destinate capacităților de stocare a energiei electrice (stocare autonomă a energiei electrice) conectate la linii de transport sau de distribuţie, indiferent de nivelurile de tensiune se bazează pe procedură de ofertare concurențială. Procedura de ofertare concurențială pentru selecția proiectelor se lansează prin platforma electronică dedicată PNRR.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *