Ministerul Energiei analizează o nouă schemă de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru energia nucleară şi regenerabilă

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie Ministerul Energiei analizează o nouă schemă de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru energia nucleară şi regenerabilă

Ministerul Energiei va angaja un consultant care să analizeze dacă este fezabilă introducerea unei scheme noi de sprijin pentru energia nucleară şi cea regenerabilă prin contracte pentru diferenţă.

Anunţul a fost făcut astăzi de Elena Popescu, director în cadrul instituţiei, prezentă la un summit pe tema energiei nucleare, organizat de Ambasada Marii Britanii.”Nu doar investitorii din sectorul nuclear aşteaptă această decizie, ci şi cei din sectorul regenerabilelor sunt foarte interesaţi de acest tip de schemă de susţinere. După cum ştim, schema de susţinere pentru energia regenerabilă prin certificate verzi s-a închis la finele anului trecut, astfel că nou-veniţii pe această piaţă aşteaptă cu nerăbdare să vadă noi scheme de sprijin pe care le putem implementa”, a precizat Popescu.

Potrivit acesteia, ministerul va lansa în câteva zile procedurile de licitaţie pentru a desemna un consultant care să realizeze un studiu din care să reiasă cum poate fi dezvoltat acest tip de mecanism pe piaţa de electricitate din România.

Popescu a mai adăugat că, la cum arată piaţa în acest moment, preţul energiei nu permite recuperarea investiţiilor. „Repet, acest lucru nu este doar pentru sectorul nuclear, ci pentru toate tehnologiile cu emisii reduse, iar noi avem nevoie de investiţii în sectorul de producţie pentru a face faţă cererii. Ştim cum se comportă piaţa acum, adică investiţiile nu pot fi recuperare prin preţ şi nu există alte subvenţii în afara schemei de sprijin pentru regenerabile”, a afirmat reprezentanta Ministerului Energiei.

Exemplul britanic

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel, prezent la acelaşi eveniment a arătat că sistemul prin contracte pentru diferenţă ar putea fi aplicat şi în România. „Avem o experienţă vastă, o istorie lungă de 60 de ani de energie nucleară, o industrie vivace, plină de talent. Au ajuns aici 20 de companii britanice în domeniul nuclear. Ştim că în România aveţi planuri mari, ambiţioase, la Cernavodă este o centrală nucleară de succes, există intenţia extinderii duratei de viaţă a reactorului 1, apoi proiectul reactoarelor 3 şi 4 şi cred că în toate aceste domenii avem companii care pot ajuta în realizarea acestor ambiţii”, a spus diplomatul.

Marea Britanie a fost prima ţară care a cerut şi a primit de la Bruxelles aprobarea unui nou tip de schemă de sprijin pentru industria nucleară, respectiv aşa-numite contracte pentru diferenţă, în baza cărora statul asigură investitorilor diferenţa dintre preţul din piaţă al energiei electrice şi pragul la care investitorii îşi recuperează costurile.

Întrebat dacă acest mecanism se poate aplica şi în România, pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ambasadorul a răspuns afirmativ.

„Am găsit pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point (din Marea Britanie, primul pentru care se va aplica această schemă – n.r.) o metodă financiară, adică aceste contracte pentru diferenţă, care sunt inovative şi care sperăm să poată ajuta în realizarea centralei şi sunt sigur că acest program poate fi aplicat şi în alte ţări, precum şi în România”, a precizat Brummel.  El a adăugat că este nevoie de aceste ajutoare de stat întrucât investiţiile în realizarea unei centrale nucleare sunt foarte mari, iar investitorii au nevoie de o asigurare că îşi vor recupera investiţiile.

În urmă cu un an, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica la acea vreme, a arătat că proiectul reactoarelor 3 şi 4 poate fi implementat cu ajutorul acestor contracte pentru diferenţă.

„Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism şi care în principiu spune următoarele: România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român, statul român consideră acest proiect un proiect strategic prioritar şi descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care să le analizeze şi să le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenţă, o serie de facilităţi fiscale eventual, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului”, a precizat oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus că o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat şi vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

Pe 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.