Ministerul Energiei, către cârcotașii parlamentari: Aveți clemența de a aștepta concluziile Comitetului pentru minerit în cazul CE Hunedoara!

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ministerul Energiei, către cârcotașii parlamentari: Aveți clemența de a aștepta concluziile Comitetului pentru minerit în cazul CE Hunedoara!
  • Studiile de restructurare ce se vor aplica pentru CE Hunedoara și CE Oltenia, precum și pentru CNU, sunt  în faze destul de avansate

Intrarea în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara i-a adus ministrului Victor Grigorescu și echipei sale de la Ministerul Energiei atât aprecieri, dar și numeroase critici. Sunt voci care susțin decizia luată la această companie, de intrare în insolvență, de altfel singura soluție de a scăpa de faliment. Sunt mulți și vocali și cei care, prin  declarațiile lor, nu fac decât să cărcotească, în încercarea disperată de a convinge că se distruge societatea!!! Este vorba despre parlamentarii din zonă care s-au trezit, peste nopate, că trebuie să poarte de grija CE Hunedoara, că doar dă bine la electorat, nu-i așa?  O sumedenie de firme, care au căpușat de-a lungul anilor societatea, își trimit oamenii la înaintare și transmit mesaje denigratoare cu privire la acțiunile în desfășurare în cadrul companiei; nemulțumiți sunt și numeroșii șefi care rămân fără locurile călduțe și lefurile generoase. Aflați între cârcotași și reprezentanții ministerului, care îi tot asigură că va fi bine, angajații sunt îngrijorați că vor rămâne fără slujbe și recurg la proteste. Ministrul Grigorescu a făcut apeluri de încetare a zvonurilor privind CE Hunedoara, care duc la dramatizarea situaţiei, solicitând sprijinul salariaților și sindicatelor pentru aplicarea soluțiilor tehnice, cu profesionalism.

Complex-Energetic-Hunedoara

Odată cu intrarea în insolvență a CE Hunedoara, interpelările parlamentarilor din Circumscripțiile din Hunedoara au început să curgă, la fel și criticile la adresa tehnocraților de la Ministerul Energiei, limbajul folosit nefiind, întotdeauna, unul adecvat pentru un ales al poporului!  Puteți citi Interpelarea distinsului deputat PSD AICI

Răspunsul din partea Ministerului Energiei, ce poartă semnătura secretarului de stat Cristian Bușu, se limitează „din respect pentru Parlamentul României”, la răspunsuri la întrebarile adresate, fără a se polemiza cu adresantul Interpelării. „E greu să răspunzi oamenilor supărați, care au lucrat în întreprinderi împinse către dezastru financiar, că deși nu e vina lor, eu sunt cei care plătesc mereu prețul nepriceperii și a relelor intenții. Dar e ușor să răspunzi celor care aruncă dezinformări pe taote drumurile, de la înălțimea unui pretins profesionalism: Unde ați fost până acum domnilor? De ce nu există o politică limpede pe care statul să și-o asume atunci când vine vorba de minerit?” , se menționează în răspunsul Minsiterului Energiei la interpelarea adresată.

Reprezentanții minsiterului informează că a fost înființat un Comitet de Coordonare pentru Activitatea Minieră, cu scopul de a analiza starea actuală a sectorului resurselor energtice minerale – cărbune și uraniu și a veni cu soluții ce țin cont de realitatea cu care se confruntă sectorul și de contextul internațional.

„Vă rog să aveți clemența de a aștepta primele concluziii ale acestui comitet… Paralel cu această acțiune, sunt în faze destul de avansate studiile de restructurare ce se vor aplica pentru complexurile energetice Hunedoara și Oltenia,  precum și pentru Compania Națională a Uraniului, Ministerul Energiei analizând, prin specialiștii săi, măsurile suport pentrua sigurarea cadrului de implementare a acestora”, este mesajul transmis de către reprezentanții ministerului. Totodată, în răspuns, se precizează că autoritățile vor asigura măsurile de protecție socială a personalului, în cazul unor disponibilizări colective la cele 3 companii.

Raspunsul Ministerului Energiei AICI

CE Hunedoara, curățat de căpușe. Urmează restructurare…

Este fierbere mare la CE Hunedoara de la începutul anului. După declararea insolvenței, au fost luate câteva măsuri care au curățat compania și au încins spiritele: a fost desființat contractul colectiv de muncă; conducerea a adoptat o măsură temporară, circa 600 de salariați, majoritatea personal TESA, fiind trimiși în “concedii în așteptare”, prin rotație, începând cu data de 4 martie; au fost tăiate sporurile, mai ales la personalul TESA și anulate unele contracte în derulare, care s-as constatat că nu sunt benefice pentru CEH etc.

Se continuă cu alte măsuri, care se vor aplica de urgență la CE Hunedoara, și anume: reducerea graduală a salariilor pentru personalul de conducere și a consilierilor; restructurarea organigramelor atât la sediul central, cât și la sucursale; reducerea cheltuielilor cu transportul și reglementarea deplasărilor/delegațiilor inclusiv pentru personalul de conducere al CEH;  demararea procedurilor de recuperare a creanțelor.

Dincolo de toate criticile și zvonurile, un  lucru este cât se poate de clar: dacă CEH nu va fi salvat în insolvență, nu rămâne decât să fie închis și vândut la fier vechi. Atunci, să dăm șansa CEH să fie salvat!

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *