Ministerul Energiei: Guvernul are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei: Guvernul are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de stat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIM).

Ministerul Energiei precizează, printr-un comunicat, că închiderea minelor necompetitive este un program asumat de România în urmă cu opt ani şi vizează doar minele care pun probleme serioase de mediu şi eficienţă economică.

Suma totală implicată de toate Guvernele care s-au succedat în perioada 2011-2019 este de 1,4 miliarde de lei pentru companiile CEH şi SNIM, în condiţiile în care suma totală autorizată de CE pentru acest proces este de 1,6 miliarde de lei.

„Închiderea minelor necompetitive din România este un program asumat de ţara noastră în urmă cu opt ani, respectiv în anul 2011 şi modificat de Guvernul Cioloş (2016) prin includerea a două noi mine în lista celor neviabile economic: Lonea şi Lupeni. Pentru cei care nu au înţeles, acest plan nu este unul de închidere a minelor din România. Acesta este un plan de închidere a minelor care pun probleme serioase de mediu şi eficienţă economică. Mai mult, subliniem că cei care astăzi declară apocaliptic sfârşitul industriei miniere din ţara noastră au aprobat aceleaşi ajutoare de stat destinate închiderii minelor neviabile, convenite cu Comisia Europeană, în cuantum mult mai mare. Mai exact, vorbim despre acordarea sumei de 74,714 milioane de lei pentru închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani în anul 2017”, se specifică în comunicatul Ministerului.

Precizările vin după ce în spaţiul public au apărut declaraţii care criticau decizia Guvernului de a închide trei mine de cărbune din Valea Jiului.

„Cât priveşte îngrijorările aceloraşi declaranţi privind furnizarea de cărbune pentru CEH, reamintim că în cadrul CEH rămân două mine în exploatare – Vulcan şi Livezeni – care vor asigura necesarul de cărbune pentru producerea energiei electrice şi termice în cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Aşadar, cei care speculează abandonul industriei miniere în România nu doar că se înşeală dar induc o stare de nelinişte inutilă în zona Văii Jiului. Asta pentru că actualul Guvern nu doar că pune în aplicare planul de închidere a minelor necompetitive din România, dar are în derulare planuri de revigorare a industriei miniere”, se mai arată în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.