Ministerul Energiei notifică oficial Primăria Capitalei în privința fuziunii ELCEN – Termoenergetica

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministerul Energiei notifică oficial Primăria Capitalei în privința fuziunii ELCEN – Termoenergetica

Ministerul Energiei anunță că a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul ședinței Guvernului României din data de 31.01.2024, ce are ca temă: ,,Realizarea serviciului  public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea,  transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în Municipiul București, în vederea utilizării  optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății  populației și dezvoltării durabile.”

În contextul măsurilor stabilite în secțiunea a doua a Memorandumului recent aprobat, se solicită  Primăriei Municipiului București să transmită un punct de vedere către Ministerul Energiei. Acesta  ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B.). Până în prezent, la apelul ministerului  nu s-a primit un răspuns!

Scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie  termică, operat printr-un sistem centralizat și integrat de energie termică (SACET) în Municipiul  București. Această inițiativă este vitală pentru îmbunătățirea eficienței și sustenabilității furnizării  energiei termice în capitală, având un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor.  

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă: „Ieri au rămas fără căldură și apă caldă peste 200.000 de  bucureșteni, din aproape 1500 de blocuri. Este pur și simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce  depinde de ministerul energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru  Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât și pentru reabilitarea rețelei. Am lansat deja  de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiții în rețele de  termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit – primul servit. Din păcate, până  astăzi Primăria Municipiului București nu a depus niciun proiect, deși problema este extrem de  gravă. La fel de grav este și faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează  la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei. Îl invit pe Primarul Nicușor Dan să găsim împreună o soluționare rapidă a nevoilor bucureștenilor.  Trebuie să lucrăm în echipă pentru a ne asigura că bucureștenii trăiesc în 2024 la standardele unei  capitale europene, beneficiind de apă caldă și căldură. Investiția în modernizarea sistemului de  alimentare cu energie termică nu este doar o necesitate tehnică, ci și o obligație morală față de  bucureșteni.

O singură companie pentru producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic pentru  apă caldă și căldură pentru bucureșteni – am propus deja soluția necesară și a fost aprobată prin  memorandum de guvern. Așa vom putea reduce facturile bucureștenilor cu întreținerea, ca Gcal să  fie 400 lei ca la Oradea, nu 1000 de lei ca în Bucureștiul de azi. Se poate face până în 2025, totul  e să vrea și Primăria București.

Sistemul integrat este singura soluție durabilă pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă  în casele lor, dar este și o oportunitate pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul  de investiții pe termen mediu și lung, să gândească și să acționeze strategic. Îl aștept pe Nicușor  Dan la masă să punem pe hârtie toți pașii următori și să găsim soluții.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *