Ministerul Energiei zice că a transmis CE planul de urgenţă privind aprovizionarea cu gaze…ieri, pe 17 iunie

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministerul Energiei zice că a transmis CE planul de urgenţă privind aprovizionarea cu gaze…ieri, pe 17 iunie

După ce Comisia Europeană a anunţat că a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale,Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (MEIMMMA) vine cu explicaţii, în calitate de Autoritate Competentă, cu atribuţii de punere în aplicare a reculamentului european.

Ministerul Energiei susţine că, în data de 17 iunie 2015, a elaborat Planul de Urgenţă şi că acesta a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010, se precizează într-un comunicat transmis de minister.

Planul de Urgenţă cuprinde măsuri menite să întărească securitatea aprovizionării cu gaze naturale, în special pentru consumatorii protejaţi,în țara noastră, în condițiile de mai sus, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejaţi este garantată şi, pe cale de consecinţă, asigurată, susţin reprezentanţii Ministerului Energiei. În România, consumatorii protejaţi sunt reprezentaţi de categoria consumatorilor casnici racordaţi la un sistem de distribuţie; producătorii de gaze naturale au obligația să pună cu prioritate la dispoziţia furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie, necesare acoperirii consumului clienților casnici; ponderea producţiei interne în total consum este de aproximativ 90%. Totodată, sunt în vigoare prevederi legale privind obligaţia de constituire a unor stocuri obligatorii de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană, pentru a fi utilizate în perioada de iarnă.

Ulterior primirii răspunsurilor din partea Comisiei Europene precum şi din partea Autorităţilor Competente din ţările vecine menţionate, Ministerul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri va adopta forma finală a Planului de Urgenţă şi îl va face public, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010, se mai spune în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.