Ministrul Burduja a dispus analiza situației în sistemul energetic determinată de condițiile meteo dificile. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Ministrul Burduja a dispus analiza situației în sistemul energetic determinată de condițiile meteo dificile. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție
  • Din cauza vântului puternic, turbinele eoliene au început să se oprească și Unitatea 1 a CNE Cernavodă este decuplată de la SEN. Situația este sub control, cu sprijinul Hidroelectrica se asigură echilibrarea sistemului energetic național

Având în vedere avertizările meteo ale Agenției Naționale de Meteorologie, în special în zona Dobrogea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dispus analiza situației la nivelul comandamentului energetic de iarnă și luarea tuturor măsurilor necesare.

Condițiile meteorologice vor fi dificile din aceasta seară și până mâine în a doua parte a zilei, mai ales în zona de sud-est a României. Aici se concentrează importante capacitați de producție a energiei, în special nucleară și eoliană. Prognozele de vânt indică posibile valori de 75-80 km/h, până la 100 km/h în rafale.  La asemenea viteze, turbinele eolienelor pot fi oprite, iar rețele de transport și distribuție a energiei electrice pot fi afectate, se precizează într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în seara zilei de 18 noiembrie 2023, ca urmare a condițiilor meteo care au cauzat pertubații în sistemul energetic național.

Totodată, din cauza vântului foarte ridicat, turbinele eoliene au început să se oprească. Eolienele produc în prezent aproximativ 1400 MW, față de  2400 MW, cât erau programați. Cu U1 CNE Cernavoda decuplată în acest moment în sistemul energetic sunt 1700 MW deficit. Situația este sub control cu sprijinul Hidroelectrica, asigurându-se echilibrarea sistemului energetic național. În acest moment nu există probleme, se specifică în comunicat.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, precizează: „Suntem atenți la evoluții și ne coordonăm cu toate instituțiile relevante, inclusiv IGSU, respectiv Transelectrica, companiile de distribuție și marii producători din regiunea de sud-est a României. Comandamentul energetic de iarnă este pe poziție.”

Ministerul Energiei va reveni cu informări, în funcție de evoluția situației.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *