Premierul Ciolacu: Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor! Ministrul Burduja, apel către români să investească în piaţa de capital şi în cel mai mare producător de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Premierul Ciolacu: Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor! Ministrul Burduja, apel către români să investească în piaţa de capital şi în cel mai mare producător de energie

„Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la ceremonia de listare a celui mai important producător național de energie la BVB.

„Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător național de energie, Hidroelectrica. Vorbim despre cea mai valoroasă companie din energie, un exemplu că performanța consolidată pe termen lung poate fi obținută și la societățile de stat. Ca să ajungi la performanță trebuie să existe resursă umană de calitate, inteligență, seriozitate și profesionalism. Însă, dacă ne uităm doar la provocările din ultimii 3 – 4 ani, a fost și ceva în plus: o continuă adaptare la provocările economice, atât interne și regionale, cât și la contextul geopolitic internațional. Hidroelectrica a reușit să facă asta, de aceea momentul de astăzi este chiar o confirmare a acestui succes”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursă foto: Financial Intelligence

„Hidroelectrica a furnizat energie electrică la un preț corect, protejând cetățenii împotriva speculei și crizei energetice. Această abordare responsabilă și orientată către consumator a ajutat populația și a demonstrat că Hidroelectrica este o companie care înțelege așteptările și problemele românilor! De aceea, vreau să clarific astăzi că Hidroelectrica este și va rămâne o companie a românilor! După listarea la bursă, Statul Român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari și să se bucure de succesul și creșterea unei companii de succes”, a subliniat prim-ministrul.

Listarea Hidroelectrica reprezintă “un vis pentru foarte mulţi români, de peste 10 ani de zile”, aceasta fiind o companie cu o capitalizare de aproape 10 miliarde euro, una dintre cele mai importante din Europa, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la evenimentul de listare a acțiunilor Hidroelectrica, organizat la Banca Națională a României.

“Fac un apel către toţi românii să investească în piaţa de capital, în Bursa de Valori Bucureşti şi în Hidroelectrica. Nu joacă la Bursă, cum se mai spune pe la noi, ci investesc în piaţa de capital”, a spus Burduja, completând: “Am făcut un exerciţiu foarte simplu: am luat ca referinţă anul 1998 şi am spus că dacă un român ar fi investit 100 lei în indicele BET, deci o investiţie sigură, 100 lei lunar, din 1998 până astăzi ar fi avut undeva la 292.300 lei, ca urmare a acelei investiţii. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, cu tot respectul pentru toţi prietenii din bănci care sunt astăzi aici şi le mulţumim, ar fi avut undeva la 70.000 lei. Dacă i-ar fi ţinut la saltea sau în podul casei, ar fi avut undeva la 30.000 lei. Iată, deci, că piaţa de capital, Bursa de Valori Bucureşti, pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-şi înmulţească agoniseala”.

Valoarea de piață a Hidroelectrica este acum estimată la aproape 10 miliarde de euro. România are astfel unul dintre cei mai importanți jucători din sistemul energetic european. Mai mult, tranșa de retail (destinată investitorilor individuali, pentru românii de rând), care reprezintă 20% din totalul acțiunilor oferite, a înregistrat o valoare a ordinelor de cumpărare de peste 5.8 miliarde de lei, de peste 3 ori mai mare decât numărul de acțiuni alocate. Un nivel de interes peste orice așteptări, a mai spus ministrul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *