Ministrul Burduja spune că a cerut ANRE încă din luna august să-i verifice pe furnizori

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Burduja spune că a cerut ANRE încă din luna august să-i verifice pe furnizori

Ca răspuns la cererea premierului Marcel Ciolacu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare.

El amintește că „Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – spune că a solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.

Avem un dialog constant și pozitiv cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă legislația în vigoare, ANRE fiind singura instituție abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm în atenția ANRE. Cu respectarea mandatului instituțional al fiecărei instituții, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe, se precizează într-un comunicat al ministerului.

În luna august, Ministerul Energiei a transmis o solicitare către ANRE să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică.

Ministerul Energiei a făcut demersuri constante pentru menținerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze, se mai precizează în comunicat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *