Ministrul Economiei anunță un ordin în care va explica “blocarea” preţurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Economiei anunță un ordin în care va explica “blocarea” preţurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi

“Nu vrem ca pe perioada stării de urgenţă să existe speculaţii…Nu este normal nici să se denunţe contracte cu producătorii de energie electrică şi de gaze naturale de către furnizori, să se ducă în piaţă în zilele următoare să cumpere mai ieftin, pentru că este conjunctură, şi să ne trezim ulterior că această scădere nu se reflectă în preţurile la clientul final”

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a făcut declarații cu privire la plafonarea preţurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi pe perioada stării de urgență. Este o măsură  necesară, în condiţiile în care erau deja prevăzute nişte creşteri de preţuri nejustificate la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale, a precizat ministrul, citat de Agerpres. Această măsură referitoare la “blocarea” (plafonarea – n.r.) preţurilor la energie, gaze, apă şi carburanţi va fi explicate printr-un ordin care se va emite în următoarele zile.

“Nu este vorba despre o plafonare a preţului, este vorba despre o blocare a creşterii preţului vizavi de creşterea preţului de referinţă din data de 29 martie, adică de ieri, şi este vorba despre faptul că preţurile pot să scadă, nu pot să crească. În următoarele zile vom emite un ordin…vom explicita această măsură necesară. După cum am văzut şi în presă, erau deja prevăzute de către ANRE nişte creşteri de preţuri după părerea mea nejustificate, la anumiţi operatori din domeniul gazelor naturale, şi nu vrem să avem surprize în această perioadă…Nu este normal nici să se denunţe contracte cu producătorii de energie electrică şi de gaze naturale de către furnizori, să se ducă în piaţă în zilele următoare să cumpere mai ieftin, pentru că este conjunctură, şi să ne trezim ulterior că această scădere nu se reflectă în preţurile la clientul final. Deci vrem să ne asigurăm că toată lumea în această perioadă, în domeniul acesta strategic al energiei electrice şi al gazelor naturale, acţionează corect şi este solidar cu toţi românii. Orice modificare de preţ în jos a producătorului, a pieţei, trebuie să se regăsească şi în buzunarul românilor. Nu vrem ca pe această perioadă de criză, de stare de urgenţă, să existe speculaţii în această zonă”, a precizat Virgil Popescu, citat de Agerpres.

El a venit cu următorul exemplu: “nu văd niciun motiv ca populaţia din Otopeni să plătească de la 1 aprilie cu 30% mai mult gazul natural decât până în data de 1 aprilie, în condiţiile în care preţul gazului natural la producător scade, nu creşte”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *