Ministrul Energiei, după atacurile din Gorj: Am început o „Revoluție tăcută” în energie. Nu o „Răscoală”!

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Energiei, după atacurile din Gorj: Am început o „Revoluție tăcută” în energie. Nu o „Răscoală”!
  • Se lucrează la o platformă prin care să se realizeze transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei

Se încing spiritele pe piața energiei. Ca de obicei, agitația se pornește din Gorj, anumiți politicieni aruncă „petarde mediatice”. Un lider PNL îi cere ministrului Energiei, Victor Grigorescu, să demisioneze.

GrigorescuMinistrul răspunde prompt și tăios, pe Facebook: “Sunt conștient că timpul nu lucrează în favoarea noastră și că ireversibilul nu poate fi construit în câteva luni. Dar cei care plâng acum de grija angajaților de la CEO (ca și în alte companii din energie) sunt cam toți responsabili de situația în care ne aflăm. În Oltenia se faceau afaceri dubioase de ani de zile și nu e ca și când nu ar fi știut toată lumea ce se întâmplă. Au început să apară dosarele penale și vor apărea și mai multe. Din păcate, un dosar penal nu se face pe vorbe, așa cum se dau declarațiile ipocrite. Iar în ceea ce îl privește pe liderul PNL care s-a trezit acum îngrijorat de situația de la CEO aș dori să îi transmit că pentru a ține lecții ai nevoie de statură morală, iar în cazul dumnealui cred că acest aspect îi lipsește cu desăvârșire. Mai mult, cred că ar fi cazul să se preocupe să găsească răspunsuri oficiale la modul în care firmele în care e acționar au reușit să aibă contracte de milioane cu CEO.  Angajaților de la CEO aș vrea să le spun că atunci când vă tremură sufletul pentru ziua de mâine, când frica e singurul lucru pe care îl simțiți, să vă așezați la o masă și să faceți liste cu oamenii care v-au mințit ani de zile și care v-au furat fără rușine, iar astăzi vă poartă de grijă. Banii familiilor dumneavoastră sunt în mașinile scumpe ale acestor politicieni și ale partenerilor lor de afaceri. Banii pentru educația copiilor dumneavoastră sunt în vile și piscinile potentaților din Gorj. Viitorul dumneavoastră vă e furat de acești oameni”.

Ministrul Energiei mai vine cu un anunț, tot pe Facebook: Am început o „Revoluție tăcută” în energie. Nu o „Răscoală”, cum ne cer multe voci. “Suntem un stat de drept și doar infractorii își pot permite să sară legea. Am început o transparentizare ireversibilă pe care o vom instituționaliza în aceste ultime luni. Nu mă aștept să fim lăudați în public pentru acest lucru.  Săptămâna asta am publicat primul raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei pornit de la o sesizare a Avertizorului de Integritate. A trecut aproape neobservat. Așa cum trec multe dintre schimbările pe care acest Guvern le face. E firesc, pentru că nu suntem în situația în care șobolanii să părăsească corabia de teamă, ci își ascut ghearele și colții pentru perioada grea care urmează. Proiectul „Transparență în energiei” este vital pentru noi. Sper să-i avem alături de noi pe reprezentanții societății civile și împreună să reușim să luăm valul care ascunde hoțiile și sub care se ascund cei care au distrus cu lăcomie companiile de stat”.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit joi, 4 august, cu reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale, care au răspuns invitației lansate de Ministerul Energiei în cursul săptămânii trecute. În cadrul întâlnirii au avut loc consultări cu privire la realizarea unei platforme prin care să se realizeze transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei. Discuția a avut ca scop identificarea unui plan de măsuri punctuale care să poată fi aplicat în activitatea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei. În urma discuțiilor cu reprezentanților societății civile s-au conturat o serie de idei cu privire la principalele teme pe care ar trebui să se axeze în procesul de transparentizare a companiilor de stat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, principalele sugestii au vizat aplicarea optimă a Legii 544/2001 și respectarea ei, aplicarea principiului de date deschise, sau consolidarea poziției consilierului de etică în cadrul companiilor. Reprezentanții Greenpeace România au punctat importanța respectării Legii 544/2001.Un subiect important în cadrul discuțiilor a fost reprezentat și de necesitatea cursurile de pregătire la nivelul angajaților, idee susținută de reprezentanții ONG-ului Freedom House.

Reprezentanții organizațiilor prezente la discuții vor trimite propunerile lor pe segmentul lor de expertiză, urmând ca, în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o nouă întâlnire în care să se stabilească un plan concret.

Cele opt ONG-uri prezente la discuție sunt: Greenpeace România, Bankwatch România, Societatea Academică Română, Centrul Român de Politici Europene, Centrul Român al Energiei, Transparency, Centrul pentru Inovare Publică și Freedom House.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Ministrul Energiei, după atacurile din Gorj: Am început o „Revoluție tăcută” în energie. Nu o „Răscoală”!”

  1. Atenție la foști securiști fac ravagii în societățile unde sunt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.