Ministrul Energiei Virgil Popescu le transmite celor care doresc să facă investiții în regenerabile că ar trebui să se uite și spre alte zone pentru a nu încărca și supra-aglomera zona Dobrogei.
“Le-aș spune tuturor care doresc să facă investiții în regenerabile să se uite și înspre alte zone din România, să nu se uite numai înspre Dobrogea, pentru că acolo avem Unitățile 3 și 4 care sunt vitale pentru securitatea energetică a României, vorbim de zona eoliană off-shore și cred că ar trebui să ne mai uităm și spre alte zone. Mai sunt și alte zone în România bune pentru eolian, bune pentru solar: Sudul țării, Sud-Vestul sunt bune și pentru solar, există potențial eolian și în Nord, în Moldova, există potențial și în Sud-Vest, în Caraș. Cred că toți ar trebui să se uite și spre alte zone pentru a nu încărca și supra-aglomera zona Dobrogei”, a declarat ministrul Virgil Popescu în cadrul conferinței “Aspen Dialogues: Noi oportunităţi de investiţii pentru sectorul energetic românesc”.
El a făcut referire la componenta de energie regenerabilă – vorbim aici de solar, de vânt on-shore și vânt off-shore. Pentru prima dată, Marea Neagră este trecută în documentele Comisiei Europene ca potențial de producere a energiei electrice eoliene. Evident, când vorbim de componenta de energie regenerabilă, de solar și de vânt, vorbim și de stocare, pentru că dacă vrem cu adevărat ca în 2050 să fim neutri din punct de vedere al carbonului, trebuie să găsim soluțiile în așa fel încât atunci când nu avem soare, nu avem vânt, să putem să avem energie, iar unele din tehnologiile disponibile sunt capacitățile de stocare ale energiei electrice, care poate fi atât pe baterii, cât și alt tip de stocaj de energie, a afirmat ministrul Energiei.