Ministrul Fechet a vizitat șantierul exploatării hidroenergetice de la Răstolița. Sperăm că va susține finalizarea investiției!

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Fechet a vizitat șantierul exploatării hidroenergetice de la Răstolița. Sperăm că va susține finalizarea investiției!

Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a vizitat șantierul exploatării hidroenergetice de la Răstolița, din județul Mureș,  pentru a vedea stadiul lucrărilor efectuate de Hidroelectrica.

Acesta a fost însoțit de directorul de investiții al companiei producătoare și furnizoare de electricitate, Bogdan Badea, care a profitat de ocazie pentru a sublinia importanța lucrărilor atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru sistemul energetic al României: ”Amenajarea hidroenergetică Răstolița este un obiectiv de investiţii de interes naţional. Acesta valorifică potenţialul hidraulic al afluenților de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Lunca Bradului – Răstoliţa – Bistra și – prin punerea în exploatare poate avea contribuții semificative atât pentru producerea de energie, cât mai ales pentru echilibrarea sistemului energetic. Pe fondul creșterii ponderii energiilor regenerabile în mix, și anticipând creșterea viitoare a investițiilor în acest sector, este nevoie de exploatarea fiecărui megawatt disponibil pe parte de echilibrare.”

Sursă foto: Focus Energetic

În cadrul vizitei, ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța tot mai crescută a tehnologiilor de producere a energiei din surse regenerabile, evidențiind contribuția acestui proiect la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și implicit la combaterea poluării. Acesta a ținut să sublinieze faptul că barajul de la Răstolița se impune ca un element vital pentru dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă a localităţilor situate pe culoarul Mureşului, dar și pentru regularizarea debitelor de apă în perioadele secetoase și controlul viiturilor în perioadele cu precipitaţii. De asemenea, ministrul mediului, apelor și pădurilor a ținut să precizeze că este în procedură de emitere a actului de reglementare, care va permite finalizarea lucrărilor, subliniind că acest lucru se va face cu cu respectarea strictă a legislației naționale și europene.

Reamintim că lucrările la AHA Răstolița sunt finalizate în proporție de peste 90 la sută. Proiectul se află în derulare la Hidroelectrica de mai mulți ani și este rezultatul unei  investiții de peste 200 milioane euro. Odată finalizat, obiectivul va avea o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuală de 46,3 GWh/an într-o primă fază, urmând ca în etapa finală să urce la 117,5 GWh/an, la cota 760 mdM.

Proiectul a început în 1989, este aproape finalizat, dar se împiedică în legislația mediu. Chiar dacă, între timp, proiectul a fost declarat de importanță națională, în cadrul CSAT.

Compania Hidroelectrica salută interesul și sprijinul acordat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii hidroenergetice și se angajează să continue colaborarea strânsă pentru implementarea acestor inițiative de importanță majoră pentru viitorul energetic al României.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *