Ministrul Finanțelor, mesaj către români: Stați liniștiți! Căldură și curent electric veți avea cu siguranță. Iar furnizorii își vor primi banii. Decontările  se vor face din contul special unde intră impozitele plătite de producători şi traderi

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Ministrul Finanțelor, mesaj către români: Stați liniștiți! Căldură și curent electric veți avea cu siguranță. Iar furnizorii își vor primi banii. Decontările  se vor face din contul special unde intră impozitele plătite de producători şi traderi

Stați liniștiți! Căldură și curent electric veți avea cu siguranță. Iar furnizorii să stea liniștiți, că își vor primi banii, transmite ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

Nu mai este nevoie ca Ministerul Energiei şi cel Ministerul Muncii să primească bani la rectificarea bugetară pentru decontarea plăţilor către furnizori, a precizat ministrul Câciu. Decontările către furnizorii de energie se vor face dintr-un cont special, unde se acumulează impozitele plătite de producătorii şi traderii de energie.

Sursă foto: Guvernul României (gov.ro)

“Căldură și curent electric veți avea cu siguranță. Furnizorii și-au primit banii pe ceea ce înseamnă deconturile care au ajuns la plată, la Ministerul Energiei sau la Ministerul Muncii. Prin /OUG/ 119, mecanismul acesta s-a schimbat. Adică traderii, producătorii și alţi jucători de pe piața energiei plătesc un impozit, care se strânge în Fondul de tranziție energetică, un cont de disponibil, iar din acel cont de disponibil, pur și simplu, cele două ministere solicită și trag banii necesari pentru plata deconturilor care vin de la ANRE la aceste două ministere. De aceea, nici nu mai era necesar ca din bugetul de stat să acorzi credite bugetare către cele două ministere pe această componentă, pentru că ea se autofinanțează”, a explicat ministrul Câciu, după ședința de guvern.

El a comunicat că, la momentul acesta, sunt 200 de milioane excedent. “Bine, nu înseamnă că excedent, vorbim de o dinamică de zi cu zi. Dar când m-ați întrebat, s-au strâns 1,2 miliarde, s-a plătit 1 miliard. Acest fond, iarăşi, la 25 noiembrie, urmează să încaseze o altă tranșă din impozitele din industria de energie și să se facă în continuare plăți. Deci, furnizorii să stea liniștiți, că își vor primi banii”.

Ministrul Finanțelor s-a adresat furnizorilor:” Eu am stat de vorbă cu furnizorii, după acea rectificare și emoție colectivă, cu niște cifre care să știți că ne-au făcut rău. Dacă vă uitați la dobânzile României, în momentul în care unii joacă pe piață cifre, să știți că și costul de finanțare crește. Nu vreau să mă întreb dacă a fost interesat acel joc al cifrelor pe piață sau nu, dar ne-a costat ca țară. Dar ceea ce vreau să-i asigur pe furnizori este că banii și-i primesc, iar mecanismul care este făcut și proiectat în acest moment funcționează mult mai bine decât acel post-mecanism care era o birocrație. Era greu de descâlcit în fiecare minister, câte dosare erau de verificat”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *