Ministrul Petcu: O comisie parlamentară lucrează la reorganizarea ANRE. Unele activități ar putea fi preluate de Guvern. Oficial ANRE: Risc de infringement. Acest arbitru nu poate să fie supus unui partid politic

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Petcu: O comisie parlamentară lucrează la reorganizarea ANRE. Unele activități ar putea fi preluate de Guvern. Oficial ANRE: Risc de infringement. Acest arbitru nu poate să fie supus unui partid politic

Parlamentarii pun la cale reorganizarea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ieri, la conferința organizată de ziarul Bursa, că o comisie parlamentară analizează mecanismul de funcționare al ANRE pentru a decide reorganizarea autorității, urmând ca unele activități să fie preluate de Guvern. Comisia analizează, totodată,  toată legislația secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerințele europene. Reorganizarea se poate face numai prin modificarea legii de înființare a ANRE.

„Dacă  ne uităm la acțiunile pe care ANRE le-a luat sau nu în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare a deciziilor sau există anumite lacune”, a precizat Petcu.

Politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, Șef serviciu în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul aceleați conferințe, considerând că declarațiile ministrului Petcu privind funcționarea pieței reprezintă manipulare.”În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuși dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem — îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoștință — că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieței de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entități de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorități independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaș pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât și în teorie”, a afirmat oficialul ANRE, citat de Agerpres.

El a evidențiat faptul că noul pachet legislativ european, așa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar și mai mult decât atât în ceea ce privește independența autorităților de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităților de reglementare.

„În această situație, a declara din poziții cu responsabilitate maximă, că piața nu a funcționat sau că un reactor nu știu ce pățește tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieței sau o tentativă de manipulare a pieței, lucru pedepsit în momentul de față de regulamentele Uniunii Europene”, a mai spus Tobescu, scrie Agerpres.

Potrivit Legii 160/2012, ANRE  este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ministrul Petcu: O comisie parlamentară lucrează la reorganizarea ANRE. Unele activități ar putea fi preluate de Guvern. Oficial ANRE: Risc de infringement. Acest arbitru nu poate să fie supus unui partid politic”

  1. Ca si BNR, care apara/protejeaza bancile, nu depunatorii/clientii si ANRE a favorizat distribuitorii si furnizorii de energie electrica, in detrimentul consumatorilor. Ba mai mult, in perioada noiembrie 2015 – august 2016 a creat un vid legislativ prin abrogarea Regulamentului pentru furnizarea energiei electrice la consumatori, care continea metodologia de calcul al consumului de energie electrica in sistem pausal, care a fost prevazuta abia in Ordinul ANRE nr. 121/27 iulie 2016. ANRE nu a angajat specialisti de inalta clasa in toate posturile, avand acces si cei cu pile, relatii si cunoscuti, avand in vedere nivelul ridicat de salarizare. O schimbare majora trebui facuta neaparat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *