PNRR: Ministrul Virgil Popescu a anunțat lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile. Buget de 457.700.000 euro

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic PNRR: Ministrul Virgil Popescu a anunțat lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile. Buget de 457.700.000 euro
  • Aplicațiile se pot depune în perioada 31 martie – 31 mai 2022

Ministrul Virgil Popescu a anunțat lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar), cu un buget de 457.700.000 euro, cu finanțare din PNRR.

Aplicațiile se pot depune în perioada 31 martie – 31 mai 2022, pe o platformă informatică al cărei link va fi postat pe site-ul ministerului Energiei.

Companiile care vor folosi energia produsă pentru autoconsum, în procent de minim 50%, vor beneficia la evaluare de punctaj suplimentar. Astfel, se reduc costurile cu energia electrică, creștem producția de energie verde, iar companiile devin mai competitive. Aceasta este una din soluțiile pentru facturi mai mici la energie, pentru mediul afaceri, precizează ministrul Energiei.

Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmăreşte creşterea cu aproximativ 950 MW a capacităţii instalate de producere a energiei electrice din sursă de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrat. Realizarea investițiilor înseamnă soluții pe termen lung pentru asigurarea energetică a țării noastre, mai spune ministrul.

Mai multe detalii aici:http://energie.gov.ro/pnrr-ministerul-energiei-anunta…/

Ghidul Specific, care poate fi accesat pe site-ul ministerului Energiei, la rubrica ”Finanțări Europene – PNRR” (vezi aici: http://energie.gov.ro/pnrr/), are ca obiect sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate, cu termen de finalizare a proiectelor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024.

Cui se adresează schema de ajutor de stat

Schema de ajutor de stat bazată pe procedură de ofertare concurențială se adresează microîntreprinderilor, întrepriderilor mici și mijlocii, cât și întreprinderilor mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislaţia specifică din statul membru a cărei naţionalitate o deţin, cu condiția înregistrării la ONRC în România, care au ca activitate înscrisă în statutul societăţii, principală sau între altele, activitatea privind producerea de energie electrică (în scopul comercializării și/sau consumului propriu în cadrul societății sau grupului de societăți), corespunzătoare diviziunii 35: “Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, clasa CAEN 3511 – Producția de energie electrică și care au depus la Ministerul Energiei oferta în cadrul procedurii de ofertare concurențială pentru acordarea ajutorului de stat, înaintea demarării lucrărilor.

ATENȚIE: Prezenta schemă bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.

Condiţiile de eligibilitate a proiectelor

–  să fie implementate pe teritoriul României;

–  trebuie să vizeze una dintre următoarele acţiuni:

realizarea capacităţilor noi de producţie a energiei electrice din sursă de energie eoliană, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat;

realizarea capacităţilor noi de producţie a energiei electrice din sursă de energie solară, cu sau fără instalații de stocare integrate ca activitate secundară, stocarea având un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.

– capacitatea instalată propusă pentru realizare prin proiect este mai mare de 0,2 MW pentru producția de energie electrică din surse eoliene și solare.

– investițiile vor fi finalizate, respectiv instalate și conectate la SEN, inclusiv punerea în funcțiune până cel târziu la finalul trimestrului II 2024.

Nu sunt eligibile proiectele care sunt propuse pentru a înlocui capacități mai vechi de producere energie din surse eoliene și solare și nici proiectele care vizează extinderea unor unități de producție de energie electrică.

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maximum:

Energie eoliană

1.300.000 Euro/MW- pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);

650.000 Euro/MW- pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Energie solară

750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);

425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Prin PNRR, componenta Energie beneficiază de o alocare de 1,62 miliarde euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.