Știrea zilei este dată de Agerpres: În calitate de consumator casnic, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și-a schimbat atât furnizorul de energie electrică, cât și pe cel de gaze naturale. Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Popescu a declarat că şi-a schimbat furnizorul tradiţional de gaze în urmă cu trei săptămâni, iar acum plăteşte o factură mai mică cu 15%. A devenit clientul Electrica Furnizare, beneficiind de energie și gaze la pachet.
Prin decizia luată, în preajma momentului liberalizării pieței de gaze, la 1 iulie, ministrul se dă drept bun exemplu pentru toți consumatorii casnici cărora le recomandă să-și schimbe furnizorul dacă sunt nemulțumiți de ofertele primite.
„M-am mutat la Electrica, la Electrica SA. Şi la energie electrică, şi la gaze naturale. Pentru că aveam energia electrică la unul şi gazele la altul, nu era Electrica, m-am mutat, am un pachet la Electrica. Astăzi (luni – n.r.) Electrica a anunţat reducerea (de 15% – n.r.). Eu m-am mutat înainte. Era mai ieftin decât aveam la data respectivă. Am vrut să mă mut pentru că nu mi s-a părut normal… Cel puţin să dau un semnal în piaţă, că dacă cei doi mari nu scad, eu unul mă mut. Nu pot să rămân captiv unui furnizor de gaze naturale care nu are nicio reacţie în piaţă, în momentul în care preţurile în piaţă au scăzut. Şi m-am mutat. Şi astăzi Electrica a anunţat o scădere la trei săptămâni după ce m-am mutat”, a declarat ministrul Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Anunțând public decizia luată, acesta vrea să dea un semnal în piață și să determine marii furnizori de gaze – Engie și E.ON, și nu doar pe aceștia, să scadă în continuare prețurile. Mai mult, oferindu-se pe sine exemplu, românii sunt îndemnați să – și schimbe furnizorul în alegerea celei mai bune oferte.
Alegerea ministrului Virgil Popescu este Electrica Furnizare, care îi va furniza energie și gaze la pachet. Oficialul guvernamental a catalogat oferta Electrica Furnizare de gaze (anunțată luni, 13 iulie) ca fiind “cea mai îndrăzneaţă ofertă de pe piaţă”. O companie din energie electrică (Electrica Furnizare – n.r.), practic cel mai mare jucător pe piaţa energiei electrice, a intrat puternic pe piaţa gazelor naturale şi a anunţat 15% reducere la preţul gazelor naturale, a afirmat Popescu pentru Agerpres.
Citește și:
Pentru Electrica, reclama făcută de ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri îi va aduce cu siguranță clienți în portofoliu. Este de așteptat ca mulți români să urmeze exemplul ministrului, pe considerentul că acesta știe foarte bine ce face și a ales în cunoștință de cauză, după ce a analizat mai multe oferte.
În desele sale intervenții în presă și la TV, ministrul Virgil Popescu a transmis că se așteaptă să vadă oferte cu prețuri mai mici pe piaţa gazelor, astfel încât din toamnă să scadă facturile la populație. Lucru care se și întâmplă. Engie a anunțat o scădere a prețurilor din oferte cu 10 până la 15% față de prețul reglementat în ziua liberalizării.
Citește și:
La rândul său, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a declarat:” Liberalizarea are și avantaje, consumatorii nu mai rămân captivi celor doi mari furnizori, au șansa să aleagă, să schimbe furnizorul nu o dată, ci ori de câte ori dorește”. Acesta a arătat, în cadrul unei conferințe de specialitate, că au apărut furnizori noi de gaze, cei consacrați pe zona de energie electrică: CEZ , Enel, Electrica.
Și Niculae Havrileț, Secretar de Stat în MEEMA, a prezentat beneficiile liberalizării: “De la 1 iulie, avem 10 oferte mult mai ieftine la gaze naturale decât oferta inițială urmare a unui preț reglementat, cu 10-15 % mai mici. Vedem un apetit pentru dezvoltarea pieței, au intrat peste 100 furnizori cu oferte”.
Citește și:
După cum se prezintă lucrurile după 2 săptămâni de la liberalizare, este de așteptăt să vedem și alte “oferte îndrăznețe” din partea furnizorilor. Este lupta pentru clienți, să-i păstreze pe cei din portofoliu, să câștige alții. Un lucru este cert: concurența este bună, iar românii pot să se mute de la un furnizor la altul, până aleg oferta care li se potrivește.