Mobilizare pentru Valea Jiului, dialog direct cu Bruxelles. Comisia Europeană, sprijin dedicat prin Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Mobilizare pentru Valea Jiului, dialog direct cu Bruxelles. Comisia Europeană, sprijin dedicat prin Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție
  • Proiecte propuse: de regenerare urbană din Petrila, prin care se propune conversia patrimoniului industrial al minei închise în noul centru administrativ, cultural și de afaceri al localității, dar și inițiativa de a construi o serie de trasee de mountain bike pornind din Straja și alte stațiuni montane;
  • Următoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție va avea loc la Bruxelles, 8 – 9 aprilie

Reprezentanți ai Comisiei Europene, autorități locale, asociații, sindicate, oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai Ministerelor Fondurilor Europene și Ministerului Energiei s-au întâlnit, la Universitatea Petroșani, pentru a dezbate problemele din Valea Jiului. Obiectivul este începerea unui dialog direct între Bruxelles și Valea Jiului.

La evenimentul, organizat de Bankwatch România și Greenpeace România, a fost prezentată inițiativa Comisiei Europene – Platforma pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție, care își propune să sprijine identificarea de alternative economice în regiunile în care principala industrie – mineritul cărbunelui – susține din ce în ce mai puține locuri de muncă. Au fost discutate, de asemenea, provocările întâmpinate în Valea Jiului, printre acestea numărându-se emigrarea populației active sau atragerea fondurilor europene în anumite sectoare, potrivit organizatorilor.

Autoritățile au fost de acord că participarea tuturor actorilor este importantă, Ministerul Fondurilor Europene confirmând că în perioada următoare va fi dezvoltată o strategie care va fi corelată cu următoarea rundă de finanțare europeană. Reprezentanții Comisiei Europene au subliniat nevoia de a exista colaborare între autorități pentru a se implementa proiecte din care să beneficieze Valea Jiului, dar și includerea tuturor părților relevante în proces, mai ales sindicatele și asociațiile locale, se precizează într-un comunicat transmis de Greenpeace România.

Participanții la eveniment au vizitat două proiecte care pot fi implementate și extinse prin susținerea Platformei: proiectul de regenerare urbană din Petrila, prin care se propune conversia patrimoniului industrial al minei închise în noul centru administrativ, cultural și de afaceri al localității, dar și inițiativa de a construi o serie de trasee de mountain bike pornind din Straja și alte stațiuni montane.

„Suntem încrezători că actorii din Valea Jiului au împreună puterea de a începe un proces de transformare a regiunii. Implicarea și interesul arătate în timpul evenimentului trebuie să continue, pentru a vedea proiecte implementate în cel mai scurt timp”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România. „Platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată și bine plătite dacă nu sunt rezolvate și celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Următoarea întâlnire a Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție va avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, între 8 și 9 aprilie. La aceasta vor participa peste 200 de reprezentanți ai industriei energetice, mediului de afaceri, autorităților naționale și locale și ONG-uri, pentru a discuta bune practici și idei de proiecte. Ministerul Energiei și Asociația Planeta Petrila vor prezenta fiecare câte un proiect din România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *