Modificare la Directiva privind gazele naturale

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Modificare la Directiva privind gazele naturale

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o modificare a aşa-numitei Directive privind gazele naturale, care vizează eliminarea unei lacune juridice din cadrul de reglementare al UE şi stimularea concurenţei pe piaţa gazelor. Normele care reglementează piaţa internă a UE a gazelor naturale se vor aplica în viitor şi conductelor de gaze înspre şi dinspre ţări terţe, informează un comunicat de presă al Consiliului UE.

„Sunt foarte bucuros că acest dosar important a fost adoptat. Am depus eforturi susţinute pentru a ajunge la un compromis acceptabil pentru toată lumea şi cred că avem în prezent o soluţie adecvată, care va garanta o piaţa europeană a gazelor naturale echitabilă şi competitivă”, a declarat ministrul Energiei din România, Anton Anton, citat de Agerpres.

Obiectivul general al modificării Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piaţa internă a UE a gazelor naturale se aplica conductelor de transport de gaze dintre un stat membru şi o ţară terţă, până la frontiera teritoriului statului membru şi a marii teritoriale a acestuia. Printre elementele principale ale normelor UE privind piaţa gazelor naturale, stabilite în aşa-numita Directiva privind gazele naturale din 2009, se numără separarea proprietăţii, accesul terţilor, tarifele nediscriminatorii şi cerinţele în materie de transparenţă.

Modificarea adoptată luni prevede posibilitatea unor derogări pentru conductele existente înspre şi dinspre ţări terţe, precum şi proceduri clare pentru negocierile cu ţările terţe şi pentru scutirile referitoare la noile conducte.

Adoptarea de către Consiliu reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Noua directivă va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *