Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei. Atenție la disfuncţionalităţi cu impact imediat în preţul pentru consumatorii finali! Ion Lungu, președintele Asociației furnizorilor: Este necesară o pregătire foarte intensă

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei. Atenție la disfuncţionalităţi cu impact imediat în preţul pentru consumatorii finali! Ion Lungu, președintele Asociației furnizorilor: Este necesară o pregătire foarte intensă
  • Într-o perioadă extrem de scurtă, trebuie să fie preluată în legislaţia noastră Directiva europeană 944 care aduce unele modificări de substanţă pentru sectorul energiei

Modificări esenţiale vor apărea pe piața energiei și  vor schimba extrem de mult relaţiile din domeniu, atrage atenția Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, insistând asupra faptului că “este necesară o pregătire foarte intensă pentru că anumite disfuncţionalităţi au impact imediat în preţul pentru consumatorii finali”.

„Trebuie să avem în vedere că vom asista la o integrare mult mai profundă în piaţa de energie. Au apărut deja prosumatorii, ceea ce schimbă nu doar relaţia lor cu reţeaua, ci şi aspectele de furnizare, de compensare a energiei electrice etc. Apar, de asemena, noţiuni noi – agregatorii – care se intersecteaza cu o parte din preocupările furnizorilor. Producători şi consumatori se pot agrega deparat, dar problemele privind rolul lor sunt delicate, la fel posibilităţile de a acţiona. Apar şi consumatorii activi, care pot să îşi modifice consumul în funcţie de anumite necesităţi ale sistemului energetic şi pot să producă şi energie. Acestea sunt concepte care necesită o pregătire foarte intensă pentru că anumite disfuncţionalităţi au impact imediat în preţul pentru consumatorii finali”, a declarat Ion Lungu la conferința Bursa „Energia în priză”.

Președintele AFEER susține că sunt necesare instrumente care să asigure flexibilitatea pe perioade scurte si apropiate de producere/consum, astfel încât să poată fi ajustate poziţiile, iar costurile cu echilibrarea să fie cât mai mici. “Au apărut si prețuri negative care impactează costurile cu echilibrarea, costuri ce ce trebuie menținute într-o zonă rezonabilă. Introducerea contractelor bilaterale negociate direct poate constitui un ajutor fundamental pentru piața angros în acest sens”.

„O problemă importantă a sectorului energiei este, în prezent, cea legată de  reglementări”, a subliniat reprezentantul furnizorilor de energie din România, explicând că ” există o serie de inconsecvenţe, confuzii şi prevederi contradictorii în ce priveşte legislaţia românească raportat la cea europeană”.  Lungu atrage totodată atenția că, într-o perioadă extrem de scurtă, trebuie să fie preluată în legislaţia noastră Directiva europeană 944 care aduce unele modificări de substanţă pentru sectorul energiei.

Apariția consumatorului vulnerabil odată cu deschiderea pieţei trebuie să fie o temă de maximă urgență pentru autorități. „Cred că este necesar un dialog constant şi real pentru că reglementarea fără detalii privind aplicarea ar putea crea dificultăţi şi chiar ar putea limita protejarea acestuia”, atrage atenţia reprezentantul AFEER, insistând asupra necesității definirii urgente a conceptului consumatorului vulnerabil, cât și a regulilor de aplicare, pentru că „altfel ne trezim cu măsuri de protecţie sau care vizează toţi consumatorii, gândindu-ne în special la cei vulnerabili”.

Și fostul CEO E.ON România, Frank Hajdinjak, a ridicat problema consumatorilor vulnerabili, reacționând la intervenția președintelui AFEER. “Clienți vulnerabili.. Trăiesc de 16 ani în România, nu știu cât de des a fost ridicat acest subiect și nu știu cât de des am citit sau auzit o declarație oficială că problema va fi abordată și rezolvată în x luni… Ce s-a întâmplat??? NIMIC… Protecția clienților vulnerabili… poate fi chiar copy / paste a soluțiilor din alte state membre UE cu unele ajustări locale… Dar… în schimb.. veți vedea în continuare discuții inutile politice…”.

Referitor la redeschiderea pieţei de energie electrică de la 1 ianuarie 2021, președintele AFEER crede că nu vor fi probleme dată fiind experiența dobândită în trecut, însă trebuie să se pună accent pe informarea consumatorului.  AFEER continuă campania „Un consumator informat este un consummator protejat”, care s-a dovedit a fi de interes și succes. Nu putem spune că nu mai sunt pe piaţă unele oferte înşelătoare, care pot crea anumite confuzii, a spus dl Lungu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *