MOL are cea mai mare fabrică de hidrogen verde din regiune. Produce 1.600 de tone pe an folosind energie din surse regenerabile. Investiție de de 22 de milioane de euro

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic MOL are cea mai mare fabrică de hidrogen verde din regiune. Produce 1.600 de tone pe an folosind energie din surse regenerabile. Investiție de de 22 de milioane de euro
  • Compania are în plan alte fabrici de hidrogen verde în Rijeka și Bratislava

Grupul MOL a inaugurat, la Százhalombatta, cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa Centrală și de Est, care are o capacitate de 10 megawați.

Investiția de 22 de milioane de euro va reduce emisiile de dioxid de carbon ale rafinăriei Dunărea cu 25.000 de tone. Astfel, MOL va avea capacitatea de a produce anual 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce deschide un nou capitol în economia bazată pe hidrogen. Investiția face parte din strategia corporativă SHAPE TOMORROW a Grupului MOL de a contribui la creșterea sustenabilității, competitivității și independenței energetice în regiune, informează compania, într-un comunicat.

Fabrica de hidrogen verde din Százhalombatta, cu o instalație de electroliză de 10 megawați creată de Plug Power, produce anual aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Investiția în valoare de 22 de milioane de dolari va reduce amprenta de carbon a Rafinăriei Dunărea cu mai mult de 25.000 de tone de dioxid de carbon. Noua tehnologie va înlocui treptat procesul de producție a carburantului pe bază de gaze naturale, care reprezintă în prezent o șesime din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale Grupului MOL. Fabrica va începe producția în a doua jumătate a anului 2024: MOL va utiliza hidrogenul verde în principal în propria rețea pentru producția de carburant.

Echipamentul de electroliză de la Plug Power utilizează electricitate din surse regenerabile pentru a descompune apa în hidrogen și oxigen, acest lucru însemnând că nu se generează subproduse poluante. Instalația produce 8-9 tone de oxigen pur pentru fiecare tonă de hidrogen. Compania americană a pus la dispoziția MOL o tehnologie inovatoare și fiabilă: generatoarele de hidrogen, optimizate pentru producerea de hidrogen pur, au o istorie de aproape 50 de ani de experiență operațională.

„Grupul MOL a îndeplinit încă un obiectiv important: acum putem să producem hidrogen verde fără să generăm gaze cu efect de seră. Prin aplicarea acestei tehnologii, reușim să scădem emisiile de carbon într-o măsură comparabilă cu eliminarea a circa 5.500 de autovehicule din trafic peste noapte. Astăzi, noua noastră fabrică de hidrogen verde face operațiunile industriale ale MOL mai sustenabile, iar în viitor va oferi soluții pentru întreaga industrie și pentru mobilitatea pe bază de hidrogen. După Százhalombatta, vom aduce tehnologia la celelalte două unități de producție de combustibil ale grupului, pentru a face procesul de producție a combustibilului mai sustenabil la fiecare dintre rafinăriile Grupului MOL”, a declarat József Molnár, CEO al Grupului MOL, la ceremonia de inaugurare a noii uzine de hidrogen verde.

Investiția este aliniată cu strategia corporativă a Grupului MOL, SHAPE TOMORROW, care are ca scop să facă regiunea mai durabilă, mai competitivă și mai independentă din punct de vedere energetic.

„Suntem încântați să sărbătorim, în parteneriat cu MOL, inaugurarea uneia dintre cele mai mari fabrici de hidrogen ecologic din Europa care sprijină o rafinărie”, a declarat Andy Marsh, CEO Plug. „Cu o capacitate puternică de reducere a emisiilor de carbon în cadrul operațiunilor de rafinărie, suntem mândri să  dotăm MOL cu tehnologia de ultimă generație a electrolizatorului pentru a produce eficient hidrogen verde. Împreună, avansăm spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, promovând operațiuni mai ecologice și propulsând economia hidrogenului.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *