Momentul decisiv pentru regenerabili: Ministerul Energiei vine cu OUG ce modifică Legea 220

Publicat pe Categorii Business, Energie, Esential, Info Legislativ, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Momentul decisiv pentru regenerabili: Ministerul Energiei vine cu OUG ce modifică Legea 220
  • Corina Popescu, Secretar de Stat. Dorim să se așeze echilibrul în sector, impactul asupra consumatorului sa fie minor

„Guvernul Cioloș dorește să se așeze echilibrul în sectorul regenerabillelor.Sper să avem luni ( 26 septembrie – n.red.) versiunea finală a studiului privind sectorul regenerabilelor, realizat de un consultant străin, independent.  Ne-am propus ca la finele săptămânii viitoare să avem un draft al ordonanței de urgență care modifică Legea 220. Vineri ( 30 septembrie – n.red.) voi avea discuții cu reprezentanții DG Competition să vedem cu se poate modifica schema de sprijin”, le-a spus Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei investitorilor de energie în surse regenerabile, prezenți la conferința Ziua Energiei Brașov – ediția a 9-a, organizată de REPOM și TTM. Totodată, le-a comunicat acestora că va exista un cumul de măsuri, rezultate în urma unor scenarii, modele matematice.

sala

Un grad de absorbție a certificatelor verzi la 90%; perioada de returnare a CV va fi diferită, funcție de tehnologii; impozitul pe profit, să se plătească în momentul comercializării certificatelor verzi  (se poartă discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor), sunt câteva dintre măsurile prezentate de oficialul Ministerului Energiei, la solicitarea participanților la conferință. Nu a fost însă agreată măsura propusă de asociațiile din domeniu, la grupul de lucru din cadrul ministerului, de eliminare a perioadei de valabilitate a certificatelor verzi.

corina-popescu-si-iulian-iancu „Încercăm să găsim un balans între investitorii de E-SRE, dar fără să punem un efort suplimentar pe consumator, care nu trebuie să se sperie și să spună «O să ni se dubleze factura». Dorința noastră este să găsim acel echilibru în așa fel încât să nu fie impactat consumatorul final sau impactul să fie minor, nu așa cum s-a dorit în momentul în care s-a definit schema finală cu un număr foarte mare de certificate verzi”, a explicat Corina Popescu.

Prezent la conferința Ziua energiei Brașov, Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a dorit să împărtășească în totalitate suferința investorilor din sectorul regenerabilelor. „Absolut pe nedrept, ați trecut prin această suferință, ați fost încrezători în mesajul dat de România în 2008 că sprijină sectorul regenerabilelor. Ați decis să investiți în baza unei legi clare, dar ulterior au început greșelile. Vestea bună este că domeniul regenerabilelor este preferat, din punct de vedere strategic, la nivel mondial.  Energia astăzi trebuie gândită ca și cum ar fi reinventată. Suntem aruncați într-o revoluție energetică. Energia regenerabilă face parte din planul definit de UE”, a declarat Iancu, subliniind că „fără un cadru legal clar și aprobat rapid, România nu poate crea un mediu prilenic pentru investiții”. În acest context, el a  făcut referire la o acțiune în forță în sprijinul producătorilor în sectorul regenerabilelor, o adresă semnată de 8 ambasadori fiind transmisă Guvernului, ca un semnal de alarmă cu privire la încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc.

emil-calotaLa rândul său, Emil Calotă, Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a precizat că deciziile importante în energiei nu mai pot fi luate fără implicarea statului. „Când este vorba despre investiții strategice, statul nu mai poate rămâne pasiv”, a afirmat Calotă.

 

RWEA: Pierderi de 4 miliarde RON, în 2 ani, în industria eoliană.

PATRES: 4 producători, în insolvență. Risc de insolvență pentru 30% dintre investitori în 2017

Investitorii către autorități: Schimbați legile!

martin2Asociațiile de profil au prezentat, în repetate rânduri, situația îngrijorătoare în care sunt investitorii de E-SRE. ,, Din păcate, investitorii în acest domeniu, în acest moment,  suferă extrem de tare. S-au investit peste 8 miliarde de euro în sectorul energiei regenerabile. Puterea instalată în acest moment este undeva la 5 mii de MW, iar producția asigură 20 % din consumul de energie electrică a României”, a declarat Martin Moise, director general REPOM, organizatorul conferinței Ziua Energiei Brașov și Primvicepreședinte PATRES.

dl-prof-lefterPotrivit datelor PATRES (Organizația Patronală a  Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România), 4 producători sunt  deja în insolvență, 30% dintre membrii organizației riscând insovența în 2017.  Viorel Lefter, Președinte PATRES, a declarat: “Patru producători de E-SRE au intrat în insolvenţă, în condiţiile în care ei activează într-o piaţă reglementată din cadrul UE. Având în vedere propunerea A.N.R.E. privind cota de CV pentru anul 2017, se preconizează intrarea în insolvenţă a aproximativ 30% dintre producători. România riscă să nu îşi mai atingă ţinta în 2020 dacă ritmul de scădere a puterii instalate se menţine,  coroborat cu creşterea consumului de energie electrică conform I.N.S.”.

claudia-brandusClaudia Brânduș, Președinte RWEA (Asociația Română pentru Energfie Eoliană) a expus situația financiară a industriei eoliene: o pierdere netă în 2 ani de 4 miliarde RON, din care 1,8 miliarde RON înregistrate în 2015; o devalorizare a activelor de 2,3 miliarde lei. Perioada de recuperare a investiției într-un parc eolian, în condițiile date, este de până la 48 ani!. De notat că, în 2015, România nu a mai avut capacități noi instalate în domeniu! „Suntem o tehnologie care are nevoie de sprijin să ajungă la maturitate. Asta este realitatea. Este nevoie și așteptăm modificarea legislației ”, a declarat Brânduș.

La finele săptămânii trecute s-a desfășurat, la Brașov, cea de-a 9-a ediție a conferinței „Ziua Energiei”. La evenimentul, organizat de REPOM și TTM,  au participat oficiali ai Minsiterului Energiei, Parlamentului, ANRE, reprezentanți ai sectorului energetic din România și din străinătate. Dezbaterile s-au concentrat pe viitoarea strategie energetică a României, pe cele mai recente modificări ce vor fi aduse Legii 220/2008 care guvernează schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, dar și pe conceptul de „energiewende” (revoluție energetică) în Germania și în România.

Citește și: “Ziua Energiei” Brașov, a 9-a ediție: Energiewende (revoluția energetică) în România

 

 

                                                                  


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.