Nagy-Bege, ANRE: Nu am reușit încă, pentru OUG 118, să facem calculele pentru diferențele ce trebuie achitate de către Ministerul Energiei către furnizori. Dărăban, ACUE: Statul român are întârzieri greu explicabile cu plățile către furnizori…au trecut 5 luni!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nagy-Bege, ANRE: Nu am reușit încă, pentru OUG 118, să facem calculele pentru diferențele ce trebuie achitate de către Ministerul Energiei către furnizori. Dărăban, ACUE: Statul român are întârzieri greu explicabile cu plățile către furnizori…au trecut 5 luni!
  • Vicepreședintele ANRE și-a exprimat speranța că, în următoarele câteva săptămâni, Autoritatea va trimite Ministerului Energiei primele date astfel ca ministerul să facă plățile către furnizori cât de repede posibil

 „Lucrurile sunt complicate în ce privește operaționalizarea platformei ANRE în privința compensărilor. Nu am reușit încă, pentru OUG 118, să facem calculele pentru diferențele ce trebuie achitate de către Ministerul Energiei către furnizori”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la conferință de specialitate organizată de News.ro cu tema Energy road – Energie la tine acasă.

În ultimele zile am făcut un progres astfel ca furnizorii să-și recupereze cât mai repede banii, situația financiară a acestora fiind destul de gravă, a completat acesta.

La ANRE a fost creat un compartiment special pentru această activitate de calcul al diferențelor solicitate de furnizori și există un soft dedicat. Nagy-Bege a spus că ANRE a fost finalizat un regulament pentru aceste calcule și se fac primele analize pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie. Se lucrează inclusiv la machetele pentru lunile aprilie, care sunt pe alt regim, altă ordonanță de urgență, să nu mai avem întârzieri ca în cazul aplicării OUG 118, a precizat oficialul ANRE, exprimându-și speranța că „în următoarele câteva săptămâni, Autoritatea să trimită Ministerului Energiei primele date astfel ca ministerul să facă plățile către furnizori cât de repede posibil. Înțeleg că furnizorii primesc banii de la Ministerul Muncii”.

La același eveniment, Dana Dărăban, director executiv ACUE, a subliniat: „La 5 luni de la implementare, furnizorii au aplicat legislația în vigoare, cu toate măsurile impuse, însă statul român a plătit nici 30% din sumele decise aplicării măsurilor de reducere a impactului facturilor la consumatori. Presiunea este foarte mare pe furnizori, care achiziționează în continuare energie la prețuri mari. Statul român are întârzieri greu explicabile în ce privește plățile. Birocrația are o explicație”.

Dan Drăgan, Secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că „Ministerul Energiei  a efectuat plăți către 120 de furnizori pentru lunile noiembrie și decembrie 2021. Sunt convins că va urma o accelerare a plăților către furnizori”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.