”Ne dorim să facem România mai sustenabilă și mai competitivă”. Performanță istorică pentru echipa EFdeN la olimpiada caselor solare

Publicat pe Categorii CSR, Electrica si termica, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ”Ne dorim să facem România mai sustenabilă și mai competitivă”. Performanță istorică pentru echipa EFdeN la olimpiada caselor solare

Echipa României s-a  clasat pe locul 4. A fost desemnată campioană mondială la proba de Comunicare și dublu vicecampioană mondială la proba de Inginerie și Construcție, respectiv la proba de Condiții de Confort. Studenţii au obţinut locul 3 la proba de Sustenabilitate

Organizaţia anunță că va lansa noi programe educaționale și de cercetare

Echipa EFdeN s-a întors în ţară după 45 de zile în Dubai, timp în care voluntarii au asamblat un prototip de casă solară, au concurat alături alte 14 echipe şi au dezasamblat casa pentru a o reconstrui în România în 2019. Printre echipele ajunse în etapa finala se numără: SUA, Australia, Franța, Italia, Olanda şi echipe din Asia și Orientul Mijlociu.

“Pentru noi, experienţa Solar Decathlon a însemnat să ne depăşim constant limitele şi să nu renunţăm. Am învăţat enorm de la oamenii care ne-au fost alături, specialişti în energie, inginerie, arhitectură, comunicare, am cunoscut studenţi plin de ambiţie şi visuri din toată lumea şi am legat prietenii pe viata. Suntem mândri că am reprezentat România cu succes în anul centenarului.”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Coordonator de Proiect.

Solar Decathlon Middle East a presupus proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Casele au fost evaluate în funcţie de 10 probe, dintre care 6 jurizate de specialişti internaţionali: Arhitectură, Inginerie şi Construcţie, Comunicare, Sustenabilitate, Eficienţă Energetică, Inovaţie şi 4 monitorizate prin amplasarea senzorilor în interiorul prototipului: Condiţii de Confort, Funcţionalitate Casei, Managementul Energiei şi Transport Sustenabil.

“Participarea în această competiţiei a fost o provocare extraordinară. Ca studenţi am avut ocazia să ne punem în practică ideile, să lucrăm în echipă și să învățăm de la celelalte discipline. Am dedicat mii de ore în ultimii doi ani ca să ajungem aici, seri, nopți și weekenduri. Nu a fost ușor, cu toții am făcut sacrificii, dar acum, la final, suntem mândri de ce am realizat.”, spune Adrian Chelariu, Arhitect de Proiect.

Casă solară EFdeN Signature este 100% electrică și prietenoasă cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant. Cu o suprafaţă construită de 150 mp, ceea ce o face diferiă este atenția acordată condițiilor de confort, fizice și psihologice, care integrează vegetația, estetica și lumina. O altă caracteristică destinată experienţei utilizatorului este asistentul vocal al casei care poate acţiona toate sistemele integrate. Câteva dintre strategiile pasive integrate de tineri sunt turnurile de vânt, vitrajele reduse şi orientate favorabil şi spaţiile tampon, iar câteva dintre tehnologiile active, controlate electric, sunt sistemul de automatizare personalizat şi adaptat, sistemele de climatizare, producţie, consum şi control al energiei.

Sursele de finanțare pentru realizarea casei EFdeN Signature sunt integral private, obținute din parteneriate cu peste 100 de companii, iar proiectul este unul 100% educațional și de cercetare, realizat de studenți români.

“După 2 ani de muncă și cu o lună înainte de competiţie eram foarte aproape să nu mai participăm din lipsa fondurilor, dar nu am renunţat. După sute de întâlniri şi mii de telefoane, avem astăzi peste 100 de companii care au crezut în inovaţia românească și au susțint-o. companii cărora le suntem recunoscători.”, a declarat Ana-Maria Ghiţă, Responsabil Parteneriate.

Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii din echipa EFdeN, mai întâi în București, în parcarea unui centru comercial din nordul Capitalei, unde a putut fi testată și vizitată de bucureșteni. Apoi a fost transportată în Dubai și reconstruită pe situl competiției, în doar 14 zile vizitată și analizată timp de două săptămâni şi în cele din urmă dezasamblată în mai puţin de o săptămână.

‘’La 6 ani de când a luat naștere EFdeN, am ajuns la această performanță istorică pentru România, participând într-o competiția de case solare cu cele mai tari echipe din lume, țări care investesc in educație, în cercetare, în sustenabilitate. Ne dorim să creăm un context de dezvoltare profesională și personală pentru și mai mulți tineri, să facem România mai sustenabilă și mai competitivă, cu clădiri mai bune, mai sigure și sănătoase, iar o implicare și mai mare din partea mediului privat și public ar putea accelera aceste demersuri.’’ a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager General și Cofondator

În spatele rezultatelor stau 2 ani de cercetare, proiectare și practică voluntară a tinerei echipe multidisciplinare formată din studenți ai 4 universități din București: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea Politehnică și Universitatea București. Media de vârstă a echipei este de 22 de ani, cel mai tânăr membru având doar 19 ani și cel mai puțin tânăr având 31 ani.

Implicarea activă și eforturile EFdeN în direcția sustenabilității se remarcă și comunitatea prosumatorilor energiaTa, Ghidul Condițiilor de Confort și o serie de produse sustenabile dezvoltate de organizație.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. Competiţia a avut loc anul acesta în luna  noiembrie, în Dubai.

EFdeN este un proiect ce a luat naștere în 2012 și a devenit cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări şi a obţinut peste 35 de premii. Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe website-ul www.efden.org şi pe paginile de social media EFdeN, Facebook şi Instagram.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *