Nicolae Turdean, apel pentru repornirea mineritului: Să ne mobilizăm și să ieșim la lumină! Să convingem investitorii serioși că există un viitor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Nicolae Turdean, apel pentru repornirea mineritului: Să ne mobilizăm și să ieșim la lumină! Să convingem investitorii serioși că există un viitor

Autor:  Nicolae Turdean, fost Președinte ANRM și  director general  CupruMin

Principali piloni ai repornirii mineritului sunt strategia, legislatia si institutiile din domeniu. Nu exista nici o gandire strategica care sa vizeze interesul national, de fapt nu exista nici o strategie, legislatia este la nivelul anului 2003, completarile si modificarile de anul trecut sunt suficiente sa asigure decit partial repornirea, iar institutia este intepenita in peisaj, contrar cerintelor legale. Au fost elaborate in ultimii 10 ani, 4 proiecte noi de legi a minelor si nici una nu a trecut de parlament din varii motive, 3 strategii din care una exhaustiva elaborata de Academia Romana in colaborare cu multi experti in domeniu si care are ca obiect dezvoltarea durabila a Romaniei si nici una nu a trecut de faza de intentie.

Pacat de risipa de timp si inteligenta incorporate in ele. Acestea sunt motivele pentru care afirm ca de esecul valorificarii resurelor minerale ale Romaniei se face vinovata intreaga clasa politica, in frunte cu noi cei care zeci de ani am scormonit pamintul. Este adevarat ca si noi cei care am imbatrinit in sistem suntem de vina. Prea am lasat tot felul de « specialisti », defapt niste habarnisti infatuati sa vorbeasca despre minerit cind era evident ca bateau cimpii. Ne-am indignat in sinea noastra si cam atit. Inclusiv eu ! Nu ca as fi un extraordinar specialist, dar fiind a treia generatie de mineri, trebuia sa stiu mai bine !

Exista inca sansa sa clarificam si mentalul colectiv animat de lozinca « nu ne vindem tara » si sa convingem investitorii seriosi ca exista un viitor. Asa cum arata azi domeniul in Romania, va garantez ca nu vine nimeni ! Nici investitori romani, nici straini. Cine spune ca nu avem nevoie de investitii straine,  habar nu are despre ce volume de investitii vorbim si este de datoria noastra sa explicam.

Lansez un apel la toti cei care cred ca se mai poate face ceva sa ne mobilizam si sa iesim la lumina. Am stat destul in subteran la orizontul 400 al existentei noastre !!! Avem un mare avantaj, noi, stim masura lucrurilor din minerit si stim sa ne spunem punctul de vedere, pensionari sau nu !


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *