Codul reţelei şi SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sunt, priorităţi zero pentru piața gazelor naturale. La fel și preţul de referinţă după care se plătesc redevenţele, consideră Răzvan Nicolescu, senior-expert în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei. Prezent la o dezbatere pe tema pieței gazelor naturale din România, organizată de Bursa Română de Mărfuri, Nicolescu a precizat că legarea plăţii redevenţelor de un preţ de referinţă raportat la bursa de gaze de la Viena reprezintă o greşeală, scrie Agerpres.
„Preţul trebuia actualizat, dar trebuia actualizat într-un fel în care să facă sens şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere economic şi, mai ales, din punct de vedere al funcţionării pieţei. În momentul în care legi plata redevenţelor de un preţ de referinţă de la Baumgarten (bursa de gaze din Austria, n.r.), faci o greşeală. De ce Baumgarten, şi nu alte platforme de tranzacţionare? N-avem interconectare cu Baumgarten, nu putem să vindem la Baumgarten”, a afirmat Nicolescu, citat de Agerpres.
Potrivit unui ordin al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti.
BRM estimează că, la sfârşitul acestui an, va înregistra tranzacţii de circa 90 TW, echivalentul a 75% din total consum estimat pentru 2018.
„Piaţa de gaze românească avansează de-a dreptul spectaculos, din punct de vedere al tranzacţiilor bursiere. Avem deja, de când funcţionăm, peste 120 TW tranzacţionaţi. Până în luna aprilie, avem peste 30 de TW, ceea ce ne face să ne gândim la 90 TW tranzacţionaţi la sfârşitul anului, ceea ce reprezintă 75% din consumul naţional de gaze estimat pentru 2018. Este spectaculos ţinând seama că limita impusă era de 30% din volumul tranzacţionat „, a afirmat Septimiu Stoica, preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor a BRM, citat de Agerpres.