Noi reglementări ANRE: Contoarele vor fi plătite de toți românii, nu doar de beneficiari. Costul lor va fi inclus în venitul reglementat care este recuperat prin tariful de distribuție. Scad tarifele de racordare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Noi reglementări ANRE: Contoarele vor fi plătite de toți românii, nu doar de beneficiari. Costul lor va fi inclus în venitul reglementat care este recuperat prin tariful de distribuție. Scad tarifele de racordare

Utilizatorii noi sau existenți – persoane fizice și juridice – nu vor mai plăti, în tariful de racordare, costul grupului de măsurare şi montarea acestuia. Acesta se va regăsi în venitul reglementat care se recuperează prin tariful pentru serviciul de distribuţie. Practic,  toți consumatorii din România vor achita aceste costuri. Însă tarifele de racordare la rețeaua electrică scad ca urmare a neincluderii contravalorii contorului. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pregătit un proiect de ordin ce modifică şi completează Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public.

Reglementatorul a luat această decizie “pentru tratarea unitară a costurilor cu achiziţia şi montarea grupurilor de măsurare în cazul noilor racordări şi în cazul înlocuirii celor existente”, se explică în nota de fundamnetare a proiectului de ordin, publicată pe site-ul Autorității. “În practică s-a constatat că lucrările de racordare la reţea se execută de operatori economici atestaţi prin încheierea de contracte de execuţie cu operatorul de reţea, mai puţin însă grupul de măsurare care este achiziţionat şi montat de către operatorul de reţea. S-a constatat de asemenea că operatorii de reţea înlocuiesc periodic grupurile de măsurare existente care necesită verificare metrologică sau cu durata de viaţă normală depăşită, costurile în aceste cazuri fiind acoperite prin tariful de distribuţie”, se menționează în documentul ANRE.

În prezent, conform Regulamentului, tariful de racordare reprezintă cheltuiala efectuată de operatorul de reţea pentru realizarea lucrărilor de racordare a unui loc de consum şi/sau de producere al unui utilizator la reţeaua electrică, inclusiv pentru realizarea instalaţiei de racordare care cuprinde şi grupul de măsurare a energiei electrice. Iar costul contoarelor este suportat de beneficiari. Potrivit noului Ordin pregătit de ANRE, acest cost va fi suportat de toți românii prin tariful de distribuție.

Astfel, potrivit reglementărilor ANRE, prețul unui contor , inclusiv montarea sa, este de 100 de lei, în cazul branșamentului monofazat  și 400 de lei în cazul branșamentului trifazat.

În nota de fundamentare aferentă proiectului de ordin ANRE se precizează: “costul operatorilor de distribuție concesionari aferent montării grupurilor de măsurare la noii utilizatori nu este de natură să genereze un impact semnificativ asupra venitului reglementat al operatorilor.”

Principalele modificări aduse Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public:

  • noi definiții ale instalației de racordare și a tarifului de racordare din Regulament, în sensul excluderii grupului de măsurare din componența instalației, respectiv a tarifului de racordare;
  • stabilirea unui termen ferm pentru încheierea contractului de execuție a instalației de racordare pentru situația în care utilizatorul solicită explicit operatorului de rețea, în scris, încheierea acestui contract de către operatorul de rețea cu un anumit constructor atestat. Termenul propus de ANRE este de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii autorizației de construire a instalației de racordare.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *