Nou apel de la CE pentru proiecte de interes comun în energie și gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Nou apel de la CE pentru proiecte de interes comun în energie și gaze

Comisia Europeană a anunțat deschiderea unui nou apel pentru depunerea aplicațiilor privind proiectele de interes comun (PCI) în domeniul electricității și gazelor naturale. Termenul limită pentru depunerea proiectelor candidate pentru PCI este 22 ianuarie 2017. Ulterior, proiectele vor fi evaluate la nivel european, în cadrul Grupurilor Regionale, urmând ca lista finală să fie validată la finele anului 2017.

curent1

Ministerul Energiei atrage atenția asupra importanței pe care operatorii din cadrul Sistemului Energetic Național (SEN) trebuie s-o acorde acestui subiect, insistând asupra necesității depunerii proiectelor interne (naționale), care să contribuie la consolidarea și ridicarea nivelului de performanță a sistemului energetic național, atât pe electricitate cât și pe gaze naturale, să asigure un sistem coerent de depozitare a gazelor naturale și electricității în România și care să aibă relevanță regională pentru interconectare și cuplarea pietelor de energie în Uniunea Europeana – condiție de eligibilitate pentru selecție, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Pentru o bună coordonare și pentru a se asigura că proiectele depuse răspund cerințelor și necesităților SEN și au șanse maxime pentru selectare pe lista a treia PCI, operatorii interesați să depună aplicații pentru PCI sunt sfătuiți să se consulte în prealabil cu specialiștii din Ministerul Energiei.

Detaliile legate de procedura de depunere a aplicațiilor pot fi găsite la următoarea adresă de internet: https://ec.europa.eu/energy/en/call-applications-third-list-pcis.

Proiectele de interes comun sunt incluse într-o listă europeană, care se actualizează o dată la 2 ani. Prima lista PCI a fost aprobată în anul 2013, iar a doua listă în noiembrie 2015. Proiectele de Interes Comun (PCI) ajută statele europene în integrarea piețelor de energie prin diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport, la creșterea cotei de energie din surse regenerabile în rețea, contribuind la încetarea izolării energetice unora dintre statele europene. Lista PCI cuprinde în general proiecte în domeniul stocării de energie (electrică și gaze naturale), terminale LNG, rețele de transport electricitate și gaze naturale care interconectează statele europene.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *