Noul sistem de redevenţe petroliere, pregătit de Finanțe pentru dezbatere publică

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Noul sistem de redevenţe petroliere, pregătit de Finanțe pentru dezbatere publică

Ministerul Finanțelor are planuri mari, un nou sistem fiscal pentru sectorul petrolier fiind pregatit pentru a fi supus dezbaterii publice peste aproximativ o lună de zile. Declarația aparține secretarului de stat Dan Manolescu, cu ocazia unei dezbateri organizate de Focus Energetic. „Intenţionăm să lăsăm proiectul în dezbatere peste vară, pentru a introduce proiectul final de lege la aprobare în Parlament în sesiunea de toamnă”, a declarat Manolescu.

Noul sistem fiscal va cuprinde redevenţele, un impozit pe profit realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze) şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.Potrivit secretarului de stat Manolescu, se analizează introducerea unui impozit suplimentar pe profitul obţinut din activitatea de producţie petrol şi gaze. Taxarea profitului va fi unică, în timp ce noile redevenţe vor fi diferenţiate pe tipuri de zăcăminte (onshore, offshore, foraj la mică sau mare adâncime), a precizat Manolescu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, a confirmat că la Ministerul Finanțelor se lucrează la redevenţe diferenţiate în funcţie de gradul de dificultate al exploatării. „Sperăm să fie un mecanism mai bun decât cel actual şi să genereze venituri suplimentare la stat, dar să răspundă şi unui criteriu de atractivitate pentru investitori”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *